Door Erkin Oksak - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Dr. Russell Blaylock, een wereldwijd erkende neurochirurg en expert op het gebied van gezondheidsrisico’s door voedseltoevoegingen, heeft tijdens een van zijn vele interviews verklaard dat er voldoende bewijs is om te suggereren dat aspartaam en mononatriumglutamaat gevaarlijke toevoegingen zijn.
Volgens Blaylock zou het verbieden van deze excitotoxische toevoegingen een aanzienlijke daling kunnen veroorzaken in obesitas, verschillende vormen van kanker, neurologische aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson, autisme en hyperactiviteit.
In zijn boek “Excito-toxins: The Taste That Kills” geeft Dr. Russell Blaylock gedetailleerde uitleg over de schadelijke effecten van aspartaam (E951) en mononatriumglutamaat (E621), beide excitotoxinen. Deze stoffen hebben schadelijke effecten op het zenuwstelsel en worden geassocieerd met kankerverwekkende eigenschappen.
E621 mede verantwoordelijk voor wereldwijde obesitas
Deze smaakversterker is net zo riskant als aspartaam en verschijnt onder verschillende benamingen. Het primaire doel van deze toevoeging is het stimuleren van je smaakpapillen en het opwekken van meer eetlust voor producten waarin E621 is verwerkt. Hierdoor bestaat het risico dat je bijvoorbeeld een hele zak chips in één keer op eet. E621 wordt sterk geassocieerd met de wereldwijde epidemie van obesitas en overgewicht die momenteel heerst.
Onderzoek heeft aangetoond dat ook het hart, de longen en de voortplantingsorganen gevaar lopen zodra mononatriumglutamaat eenmaal in de bloedbaan is terechtgekomen. Volgens Blaylock kan dit leiden tot ongeneeslijke vormen van kanker. Mononatriumglutamaat verschuilt zich achter meer dan veertig verschillende namen, waardoor het moeilijk te traceren en vermijden is.
Natuurvoedingsdeskundige Annemieke Statz: “E621 zorgt voor gezondheidsklachten”
Op haar foodblog, Eet Het Beter, deelt Annemieke Statz uit Ede recepten die niet alleen “lekker” en “makkelijk” zijn, maar vooral ook “gezonder.” Volgens Statz is er een verband tussen gezondheid en voeding. De natuurvoedingsdeskundige richt zich al enkele jaren op gezonde eetgewoontes en deelt haar kennis op haar voedingsblog. “Toen mijn schoonvader kanker kreeg, ging ik mij verdiepen in de vragen waar kanker vandaan kwam en wat je er tegen kunt doen,” aldus Statz.
Kunstmatige toevoegingen in pakjes van Knorr en Honig
Statz en haar gezin streven ernaar minder gebruik te maken van “pakjes” en “zakjes” van voedingsmerken zoals Knorr en Honig. “De pakjes hebben we niet meer nodig. Daar zitten heel veel kunstmatige toevoegingen in,” zegt de natuurvoedingsdeskundige. Ze geven er de voorkeur aan om zelfgemaakte gerechten te bereiden en vermijden daarmee de kunstmatige toevoegingen die vaak in kant-en-klare producten te vinden zijn.
Darmklachten door E621
Statz behoudt de kruiden, crème fraîche, groenten en het vlees in haar gerechten, maar ze vermijdt bewust alle toevoegingen. “Waar ik de meeste moeite mee heb, is E621. Dat is een smaakversterker en die legt een gedeelte in je hersenen plat, waardoor je blijft eten en niet verzadigd raakt. Daarnaast zorgt het voor veel fysieke klachten bij mensen. Als ik in een restaurant iets kant-en-klaars heb gegeten, krijg ik darmklachten.” Statz benadrukt dus het vermijden van E621 vanwege de mogelijke negatieve effecten op zowel eetgedrag als fysieke gezondheid.
Word je bewust van de codewoorden om E621 te verdoezelen
Hieronder vind je verschillende benamingen die worden gebruikt om het gebruik van E621 te verhullen. Daarom staat het zelden vermeld op chips, poedersoepen, diepvriesproducten, kant-en-klaarmaaltijden, snoep, smeerpasta’s, dieetproducten en tal van andere producten. Er zijn zo veel benamingen dat het onmogelijk is een volledige lijst te geven.
De volgende termen verbergen altijd E621: mononatriumglutamaat, glutamaat, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde oliën en vetten, gehydrogeneerde eiwitten, gelatine, calcium- of natriumcaseïnaat, toegevoegde gist, gistextract, monokaliumglutamaat en sommige maïsolieën.
Namen die vaak bedoeld zijn om E621 te verbergen, zijn: moutextracten voor voedingsdoeleinden, bouillons, moutaroma’s, kunstmatige aroma’s, natuurlijke aroma’s, natuurlijke aroma’s van varken of kip, specerijenextracten, eiwitten uit tarwe, vaak “overige kruiden of specerijen”, maltodextrine, sojasaus, producten die gefermenteerd of verrijkt zijn met eiwitten, citruszuur (ook geconcentreerd), maïssiroop, karamelaroma (gebruikt voor de kleur).
De volgende producten kunnen E621 bevatten: soja-eiwitten (ook geconcentreerd), soja-eiwitisolaat, eiwitten uit tarwe (ook geconcentreerd), carrageen, enzymen, melkeiwitten (soms verrijkt) of zelfs rijst- en haverproteïnen.
Producten met smaakversterker E621
Het is niet te doen om hier een lijst van producten weer te geven die de smaakversterker E621 bevatten. Maar ik zal er een “paar” opnoemen: Aromat (Knorr), bouillonblokjes van Maggi en Knorr, Bak en Braad (Remia), bitterballen (Mora), bouillonsoep (Honig), alle sauzen en soepen (Knorr), chips behalve naturel (Lays, Pringles), Conimex Mix, Croma Bak & Braad, Cup-a-Soup, Doritos Sweet Chili Pepper (Smiths), fritessaus (Remia), frikandellen (Mora), Groentesaus Mix (Honig), kant-en-klaar maaltijden (Albert Heijn, Unox, Daily Chef), Lay’s chips light, krachtbouillons (Struik), Nibbitt (Smiths), satésaus (Wyko), Silvo kruidenmix, tomaten in pak (Unox), Super Tijgers nootjes (Duyvis), zigeunersaus (Remia) en nog vele, vele andere producten.
Gratis eBook: E-nummers en gezondheidsrisico’s
Een lijst van veel producten die de smaakversterker (E621) en Aspartaam (E951) bevatten zijn te vinden in ons gratis eBook ”E-nummers en risico’s”. Je kunt het hier gratis downloaden.
Bron: Health Watch