Lifestyle & Gezondheid
Typography

Door Robert Heeg - NLMagazine AI, Zorg - De rol van kunstmatige intelligentie (AI) groeit razendsnel in het zorgonderzoek. De wereldwijde omvang van AI in de zorgsector zal in 2029 met ruim 40% zijn toegenomen tot een bedrag van 164 miljard dollar. Dat is althans de verwachting van Fortune Business Insights.

De groei is fors, want in 2021 en 2022 bedroeg de totale omvang nog respectievelijk 10,5 en 13,8 miljard dollar. De voornaamste redenen voor de toename zijn volgens het rapport:

  • De COVID-19-pandemie leidde tot een grotere acceptatie van op AI gebaseerde tools en oplossingen
  • Toenemende implementatie van kunstmatige intelligentie en robotica transformeert de gezondheidszorg
  • Investeringen door de particuliere en overheidssector in kunstmatige intelligentie om de marktgroei te stimuleren
  • Toenemende complexiteit, datalekken
  • Fusies en overnames door belangrijke spelers om de marktvooruitgang te stimuleren

Gezien de snelheid waarmee AI andere sectoren beïnvloedt, is de groei in de zorg niet heel verrassend. AI belooft niet alleen de efficiëntie in de zorg te vergroten, maar genereert ook nieuwe inzichten die de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren. Enkele beloften van de technologie zijn:

1. Diagnoses en behandelingen
AI kan diagnoses versnellen en behandelingsplannen optimaliseren. De Britse regering stak dit jaar al 16 miljoen pond (18,5 miljoen euro) in onderzoek naar deze technologie. Machine learning-algoritmen kunnen enorme datasets analyseren, variërend van genoominformatie tot medische beeldvorming. Zo kunnen ze patronen en correlaties identificeren die menselijke waarneming misschien mist. Hierdoor kunnen professionals in de zorg sneller en nauwkeuriger diagnoses stellen, wat van cruciaal belang is voor het verminderen van wachtlijsten en het starten van behandelingen in een vroeg stadium.

2. Personalisatie
AI maakt het mogelijk om zorg op maat te leveren op basis van individuele gezondheidsprofielen. Door rekening te houden met genetische factoren, levensstijlkeuzes en medische geschiedenis, kunnen algoritmen voorspellen welke behandelingen het meest effectief zijn voor een specifieke patiënt. Dit opent de deur naar meer gepersonaliseerde medicijnen en therapieën, waardoor de kans op succes wordt vergroot en onnodige bijwerkingen afnemen. Uiteraard moeten zorgprofessionals hier wel blijven samenwerken met AI-experts om ethische- en privacykwesties voor te zijn.

3. Snellere ontwikkeling geneesmiddelen
De pandemie onderstreepte de noodzaak tot een snellere ontwikkeling van geneesmiddelen. AI kan enorme datasets analyseren met betrekking tot de biologie van ziekten en de reactie van het menselijk lichaam op verschillende verbindingen. Zo kunnen algoritmen potentiële medicijnen identificeren met een snelheid die voorheen ondenkbaar was. Dit versnelt niet alleen het onderzoeksproces, maar het vermindert ook de kosten en risico’s die gepaard gaan met nieuwe medicijnontwikkeling in de farmaceutische industrie.

4. Predictive analytics voor preventieve zorg
AI kan gezondheidsresultaten helpen voorspellen en risicofactoren voor ziekten identificeren. Door het continu analyseren van gegevens, zoals patiëntendossiers, levensstijlkeuzes en omgevingsfactoren, kunnen algoritmen steeds beter voorspellen welke individuen waarschijnlijk bepaalde aandoeningen gaan ontwikkelen. Draagbare apparaten en sensoren spelen hierin ook een rol; zij verzamelen realtime gegevens die door AI worden geanalyseerd en vroegtijdige waarschuwingen kunnen genereren. Dit opent mogelijkheden voor preventieve interventies en gerichte gezondheidsbevorderende programma’s.

5. Administratieve efficiëntie
Naast klinische toepassingen biedt AI ook voordelen op het gebied van zorgadministratie, bijvoorbeeld in het tijdrovende coderen en invoeren van diagnosecodes. Ook routinetaken kunnen worden geautomatiseerd, zoals het verwerken van medische facturen, het beheren van afspraken en het optimaliseren van de toewijzing van geneesmiddelen.

Bron: Data Insights

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden