Lifestyle & Gezondheid
Typography

5,4% van de Noord-Hollanders lijdt aan deze ziekte. - NLMagazine, Lifestyle & Gezondheid – Diabetes lijkt af en toe een ondergeschoven kindje. Het tegendeel is echter waar. Steeds meer mensen lijden aan deze chronische ziekte en komt vaker voor dan men denkt. Recente cijfers opgesteld door ‘Independer’ tonen aan dat maar liefst ca 156.000 Noord-Hollanders suikerziekte heeft en dat komt neer op zo’n 5,4% van alle inwoners in de provincie.

Apart is wel dat er regionaal in Noord-Holland grote procentuele verschillen zijn. In Den Helder bijvoorbeeld bedraagt het percentage maar liefst 7,4% van haar bewoners. Deze cijfers die in aanloop naar de Wereld Diabetes Dag (14 november a.s.) zijn samengesteld, zijn tot stand gekomen door onderzoek op basis van de meest recente Vektis-data (Vektis Streams verzamelt data die de brandstof is waarop Vektis Intelligence draait en deze toegankelijk maakt; zonder data geen inzichten. De data zijn betrouwbaar, herleidbaar, herhaalbaar en uniform). 

Naar verhouding wonen er in Noord-Holland minder diabetici dan in andere provincies. Alleen in Utrecht ligt het percentage lager (5,1%). In Drenthe ligt het percentage het hoogst. Hier heeft 7,4% van de inwoners de diagnose diabetes gekregen. Ook in Limburg (7,1%) en Groningen (6,8%) hebben relatief veel mensen suikerziekte. 

In deze gemeenten wonen de meeste diabetici
Binnen Noord-Holland zijn er grote lokale verschillen. Volgens meest recente cijfers wonen de meeste mensen met diabetes in Den Helder. In deze gemeente heeft 7,4% van de inwoners suikerziekte. Ook in Purmerend ligt het percentage veel hoger dan elders in de provincie. De top 5 gemeenten met naar verhouding de meeste diabetici:

  1. Den Helder: 7,4% van de inwoners heeft diabetes
  2. Purmerend: 7,3% van de inwoners heeft diabetes
  3. Heemskerk: 6,7% van de inwoners heeft diabetes
  4. Zaanstad: 6,3% van de inwoners heeft diabetes
  5. Beverwijk en Velsen: 6,2% van de inwoners heeft diabetes

In Bloemendaal ligt het percentage juist het laagst (3,6%). 

Prijs medicatie stijgt voor diabetes type 2
De kosten voor diabetesmedicatie zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo betaalde iemand met diabetes type 2 vorig jaar gemiddeld  € 93,06 en in 2018 was dit ‘slechts’ € 35,57. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Zorginstituut Nederland.

De twee meest voorkomende vormen van diabetes zijn type 1 en type 2. Het grote verschil is dat type 1 aangeboren is en type 2 dat meestal niet is. Type 2 kan aan de genen liggen maar kan ook te maken hebben met de leefstijl.

In Nederland zijn er ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes, 90% hiervan heeft diabetes type 2. Als we kijken naar de vergoeding die verzekeraars betaalden aan de apotheken voor patiënten met type 2 diabetes, dan zien we een forse stijging. In 2018 kostte dit per gebruiker per jaar gemiddeld € 35,57 en in 2022 liep dit op naar € 93,06. Dit komt neer op een stijging van 161,7%. De prijsstijging is gebaseerd op de 28 voorgeschreven medicijnen voor diabetes type 2. 

Voor mensen met diabetes type 1 ziet dat beeld er anders uit. Zij hebben een behandeling met insuline nodig en de kosten voor dit injectiemiddel zijn over het algemeen juist in prijs afgenomen. De gemiddelde vergoeding voor alle typen insuline tezamen daalde per gebruiker met gemiddeld 14,13% tussen 2018 en 2022. 

Kosten vallen onder het eigen risico
De medicijnen voor diabetes type 1 en type 2 worden vergoed door de basisverzekering. "Als je diabetes type 2 hebt, dan hoef je meestal geen insuline te spuiten, maar gebruik je in eerste instantie alleen medicijnen. Deze medicijnen worden vergoed, maar gaan helaas wel ten koste van je eigen risico. In sommige gevallen moet je voor de jouw medicijnen ook een eigen bijdrage betalen, maar dat kan per verzekeraar verschillen. Let dus goed op de voorwaarden voordat je een verzekering vergelijkt of afsluit”, aldus Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer.

Meer informatie
https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/onderzoek/diabetes

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

06 december 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit