Door Erkin Oksak - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Een recente studie, in tegenstelling tot eerdere overtuigingen, concludeert dat een hoog cholesterolgehalte geen hartaandoeningen veroorzaakt. Dit betekent dat het verlagen van cholesterol met medicijnen om het risico op hart- en vaatziekten te verminderen, geen zin heeft.
Geen verband tussen ”slecht” cholesterol en hartziekten
Uit een grootschalig onderzoek onder 70.000 mensen blijkt dat er geen verband is tussen “slecht” cholesterol en een vroegtijdige dood als gevolg van hartaandoeningen. Interessant genoeg werd ontdekt dat 92 procent van de mensen met een hoog cholesterolgehalte langer leefde. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het prestigieuze medische tijdschrift BMJ Open. (bron)
Nut van statines sterk betwist
De effectiviteit van cholesterolremmende medicijnen, zoals statines, die vaak worden gebruikt om hartaandoeningen en aderverkalking te behandelen, wordt door de wetenschappers sterk betwist. De onderzoekers die deze verrassende resultaten behaalden, pleiten voor een herziening van de medische aanbevelingen. Momenteel worden hartaandoeningen en aderverkalking vaak behandeld met cholesterolremmers. Volgens de onderzoekers wordt de impact van deze medicatie echter overdreven.
Oudere mensen met ”slecht” cholesterol leven langer
Dr. Malcolm Kendrick, medeauteur van de studie, begrijpt dat deze resultaten tot controverse kunnen leiden, maar benadrukt dat ze zeer grondig zijn geanalyseerd. Hij zegt: “We hebben ontdekt dat oudere mensen met een hoog, zogenaamd ‘slecht’, cholesterolgehalte langer leven en minder vaak hartaandoeningen ervaren.” Dr. Uffe Ravnskov, voormalig professor niergeneeskunde aan de Lund University in Zweden en hoofdauteur van de studie, bevestigt dat er geen enkele reden is om het LDL-cholesterolgehalte te verlagen.
Verlagen van cholesterol met medicijnen is zinloos
Professor Sherif Sultan, een hartchirurg aan de University of Ireland die ook heeft bijgedragen aan de studie, beschouwt cholesterol als een van de “meest vitale” moleculen in het lichaam. Hij stelt dat cholesterol infecties, kanker, spierpijn en andere aandoeningen bij oudere mensen voorkomt, en hij concludeert dat het verlagen van cholesterol met medicijnen om hartaandoeningen te voorkomen bij mensen ouder dan 60 volledig zinloos is.
Cholesterolverlager Lipobay gelinkt aan 31 doden
In 2001 haalde het farmaceutische bedrijf Bayer wereldwijd het statine Lipobay (cerivastatine) van de markt. Dit medicijn veroorzaakte spieraandoeningen en extreme slaperigheid, en werd in verband gebracht met 31 sterfgevallen in de Verenigde Staten. Er waren naar verluidt ook sterfgevallen als gevolg van dit medicijn in Spanje. (bron) (bron)
Feiten en fabels over cholesterol
Dr. Uffe Ravnskov vond het na vele jaren studie tijd worden om de feiten en fabels over cholesterol naar buiten te brengen. Het feit dat miljoenen mensen ten onrechte cholesterolverlagers slikken – het nummer één medicijn in de wereld – moet doorbroken worden. In een prettig leesbaar boek beschrijft dr. Uffe Ravnskov hoe onderzoeken worden verdraaid ten gunste van de farmaceutische industrie. De consument moet al deze feiten weten en aan zijn of haar gezondheid denken, i.p.v. de kas van de farmaceuten spekken. Dr. Ravnskov stelt vele ‘wist je dat-vragen’ die voor de consument angstvallig worden weggehouden door de industrie.
Bron: HealthwatchEU