Lifestyle & Gezondheid
Typography

Door Erkin Oksak - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid – Onderzoek door het Franse nationale instituut voor gezondheid en medisch onderzoek (INSERM) toont aan dat kunstmatige zoetstoffen, die vaak worden gepresenteerd als veiligere alternatieven voor suiker, het risico op borstkanker verhogen.

Het gebruik van deze zoetstoffen vergroot niet alleen het risico op borstkanker, maar ook op kankers die verband houden met obesitas, zoals dikkedarm-, baarmoeder– en galblaaskanker, en wel met maar liefst 25 procent.

Aspartaam en acesulfaam-K
Opvallend genoeg bleek het risico het hoogst te zijn bij personen die grote hoeveelheden zoetstoffen consumeerden, vooral aspartaam ​​en acesulfaam-K, aldus onderzoekers van INSERM. Ironisch dat frisdranken die zich voordoen als ”gezonde” dranken, zoals bijvoorbeeld Slimpie, het kankerverwekkende ingrediënt acesulfaam-K bevatten. Zie https://www.ah.nl/producten/product/wi500280/slimpie-aardbei-siroop-0-suiker voor de ingrediëntenlijst.

De onderzoekers volgden meer dan 102.000 volwassenen om het gebruik van zoetstoffen en het aantal gevallen van kanker te analyseren. Zelfs na correctie voor andere factoren die de kankergevallen zouden kunnen beïnvloeden, vonden de onderzoekers nog steeds een duidelijk verband.

Conclusie onderzoek
De conclusie van de onderzoekers luidt dat kunstmatige zoetstoffen geen veilige alternatieven zijn in voeding en dranken, en dat voedselautoriteiten wereldwijd andere opties moeten overwegen.

Bronnen

  • Healthwatch

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit