Lifestyle & Gezondheid
Typography

Meer dan dansen alleen - NLMagazine Kerkrade Lifestyle & Gezondheid, Sport - Afvallen, je conditie op peil houden of simpelweg plezier hebben. Wie danst, doet dat met een bepaald doel. Met haar bedrijf Kivado Sports Company (Kerkrade) helpt Kim van Dort om dat doel, ongeacht je leeftijd, ervaringsniveau of fysieke gesteldheid, te realiseren. “Iedereen kan tijdens de training zijn wie hij of zij wil zijn.”

Het is niet gek om te zeggen dat dansen in Kim van Dort haar DNA zit. Ze was als jong meisje ‘Dansmarietje’, zat al op haar vijfde bij een dansclub en werd in haar jeugd onder meer Zuid-Nederlands kampioen. Daar waar bij velen in de studententijd een dergelijke liefde voor een sport verwatert, nam het bij Kim alleen maar toe. Ze ging in haar vrije tijd regelmatig op stap in Limburgse discotheken waar ze vrouwen zag dansen op een blok te midden van het uitgaanspubliek. “Wat ontzettend gaaf”, dacht ze. Ze deed auditie, werd aangenomen en startte niet veel later een agency waar andere meiden ook auditie konden doen en bij succes in discotheken — denk aan de voormalige Peppermill en Splash NY in Heerlen — en op buitenevenementen aan de slag konden.

Dansen, bevordert gezondheid
Na haar studie belandde Kim in de detailhandel, maar de drang om te dansen bleef bestaan. Het was voor haar een uitlaatklep. Het maakte haar niet alleen gelukkig, het hielp haar jaren later ook te herstellen van een burn-out. Tijdens de coronacrisis besloot ze om van haar passie haar werk te maken. Ze volgde een opleiding tot sportpsycholoog, verdiepte zich in cursussen tot instructeur en besloot een gymzaal te huren in het Flexiforum in Kerkrade. Vanuit die locatie (tijdens de coronapiek ook in de buitenlucht) gaf ze danslessen aan een heel breed publiek; jong, oud, 50-plussers, dik, dun, in allerlei soorten maten, iedereen was welkom. En zo werd Kivado Sports Company geboren.

Focus op plezier
Na de coronacrisis en toen scholen weer aan de slag konden, kreeg Kim de vraag of ze ook dansles op basisscholen wilde geven. En aldus geschiedde: Momenteel wordt er op zes locaties door vijftien verschillende trainers danslessen aan kinderen gegeven. “Dat is gaandeweg de tweede focus van Kivado Sports Company geworden”, vertelt Kim. “Enerzijds heb je de sportschool in de zaal van Flexiforum en anderzijds is er KC Detachering waar trainers zich kunnen inschrijven om opdrachten aan te nemen van scholen en bedrijven.”

Scala aan trainingen
Die opdrachten kunnen, net als de deelnemers, sterk verschillen. Kivado biedt een breed scala aan trainingen aan, waaronder dance-fit, bootcamp-fit, jump-fit, afro workout en peuterdans. “De rode draad binnen al deze lessen is de toegankelijkheid”, zegt Kim. “Ik vind het heel belangrijk dat iedereen kan zijn wie hij of zij wil zijn, ongeacht leeftijd of gewicht. En dat de sfeer goed is. Plezier staat voorop. Een goede training is natuurlijk belangrijk, maar de focus van onze lessen ligt niet op het krijgen van een strak lichaam. Iedere deelnemer heeft namelijk zijn of haar eigen doel. Voor de een is het afvallen, voor een ander is het simpelweg ontspanning. Het kan allemaal. Wat het doel ook is, wij helpen deelnemers deze op een leuke manier te behalen.”

Bungee-fitles
Een van Kims persoonlijke doelen voor de komende jaren is het vinden van een eigen uitvalsbasis in de omgeving Parkstad. Ze is daarnaast bezig met de voorbereidingen voor een nieuwe les die nog nergens in de regio wordt gegeven: bungee-fitles. “Daarbij hang je middels een harnas aan een elastiek aan het plafond waardoor je met minder weerstand beter bepaalde oefeningen kan uitvoeren, maar ook hoge dansbewegingen kan maken die normaal niet mogelijk zijn.”

Plezier in haar werk
Nu staat Kim vooral vóór de groep, maar in de toekomst wil ze zich ook weer ín een dansgroep bevinden. “Een dansles geven is heel anders dan een dansles volgen. Mijn eigen uitlaatklep die ik altijd in het dansen heb gevonden, die is er nu minder”, vertelt ze. “Dat neemt niet weg dat ik ontzettend veel voldoening uit mijn werk haal. Anderen met plezier zien dansen, dat maakt mij ook gelukkig. Ik zie het helemaal niet als werk, ondanks dat het soms drukke dagen zijn. Ik doe namelijk veel zelf, van de lesstof en de programmering rondom de trainers tot de social media-kanalen en marketing van het bedrijf. Dat kan ik niet allemaal alleen, merk ik nu, dus is er in de toekomst versterking nodig om Kivado verder te laten groeien. Hopelijk krijg ik dan de tijd en ruimte om zelf ook weer wekelijks een dansles te kunnen volgen.”

Bron: Redactie Ondernemen in Limburg

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit