Lifestyle & Gezondheid
Typography

Door Erkin Oksak - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Nieuw onderzoek toont aan dat vrouwen met vroegtijdig gedetecteerde borstkanker geen bestraling nodig hebben na hun operatie.

Onnodige kosten en bijwerkingen
Hoewel het gebruikelijk is voor vrouwen met stadium 1 luminaal A borstkanker (dat 60% van alle borstkankergevallen vertegenwoordigt en een lage herhalingskans heeft) om na chirurgische ingrepen bestraling te ondergaan, lijkt dit overbodig. De routinebehandeling met dagelijkse bestraling na de operatie, bedoeld om de kans op het terugkomen van de tumor te verminderen, brengt onnodige kosten en ongemakken met zich mee. Bijwerkingen op korte termijn zijn onder meer vermoeidheid en huidirritatie, terwijl op lange termijn pijn in de borst en weefselverdikking het uiterlijk van de borst kunnen beïnvloeden.

Wetenschappers van de McMaster University bestudeerden ongeveer 500 vrouwen ouder dan 55 jaar die een borstbesparende operatie hadden ondergaan. Van deze groep kreeg ongeveer de helft ook bestraling. Interessant is dat binnen een periode van vijf jaar bij slechts 2,3% van de vrouwen zonder bestraling de kanker terugkwam, in vergelijking met 1,9% bij degenen die wel bestraald waren.

Bron: Healthwatch

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

23 september 2023

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit