Door Ellen Kemler, Senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL. NLMagazine Lifestyle & Gezondheid, Sport - Voetballer Jurriën Timber van Arsenal raakte dit weekend geblesseerd. Maandag werd bevestigd dat hij door een knieblessure voorlopig niet meer kan voetballen. Momenteel is ook het WK-vrouwenvoetbal aan de gang, waar veel internationale sterspeelsters vooral schitteren door afwezigheid door een blessure aan de knie.
De genoemde voorbeelden komen uit de voetbalsport, maar knieblessures komen in iedere sport voor. Sinds jaar en dag is de knie het meest aangedane lichaamsdeel bij sporten. In 2022 ontstonden er naar schatting 1,2 miljoen knieblessures tijdens het sporten, 23 procent van het totaal aantal sportblessures. Dit blijkt uit een rapportage over sportblessurecijfers van VeiligheidNL die binnenkort verschijnt.
Knieblessures verschillen in gradatie van licht tot ernstig. Ruim twee derde van de knieblessures (69 procent) is dermate ernstig dat de sporter tijdelijk niet kan sporten. De duur van het verzuim loopt uiteen, het gemiddelde sportverzuim per knieblessure komt neer op 17 dagen. Bij ernstige knieblessures zoals een voorste kruisbandruptuur duurt het herstel vele weken langer.
Door de vele knieblessures rijst de vraag of preventie niet mogelijk is. Het antwoord is dat dat wel kan, er zijn effectieve preventieve oefenprogramma’s, maar preventie wordt nog maar weinig toegepast. Om preventieprogramma’s goed in te kunnen zetten, is het voor sportonderzoekers belangrijk om risicogroepen voor knieblessures in Nederland beter in kaart te brengen. De 1,2 miljoen knieblessures ontstaan niet alleen bij voetbal. Vervolgens is het noodzaak om de preventieve programma’s verder af te stemmen op specifieke risicogroepen.