Lifestyle & Gezondheid
Typography

Door Erkin Oksak - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Het dagelijks consumeren van veenbessen (cranberries) bij het ontbijt kan een gunstig effect hebben op je geheugen. Volgens een recente studie verbeteren deze vruchten niet alleen de algehele hersenfunctie, maar verlagen ze ook de niveaus van het schadelijke LDL-cholesterol.

Onderzoekers van de Universiteit van East Anglia hebben aangetoond dat het aannemen van deze gezonde gewoonte vanaf de leeftijd van 50 jaar de kans op dementie kan verkleinen. In het onderzoek kregen vrijwilligers in de leeftijdscategorie van 50 tot 80 jaar dagelijks gevriesdroogd cranberrypoeder, wat overeenkomt met 100 g verse veenbessen. Binnen slechts drie maanden werd er al een positief effect waargenomen. Van de deelnemers kregen dertig personen water gemengd met het poeder, terwijl de andere dertig een placebo ontvingen. De groep die het cranberrypoeder kreeg, vertoonde een “aanzienlijke verbetering” in hun geheugen voor dagelijkse gebeurtenissen, zenuwfunctie en hersendoorbloeding. Daarnaast waren hun LDL-cholesterolniveaus gedaald.

In 2050: 152 miljoen mensen wereldwijd met dementie
Aangezien tegen 2050 naar schatting wereldwijd 152 miljoen mensen getroffen zullen worden door dementie, kan het dagelijks innemen van een cranberrysupplement mogelijk helpen om het risico op neurodegeneratieve ziekten te verkleinen, concluderen de onderzoekers.

Bronnen:
– Neuroscience News
– 
PubMed Central
– 
Frontiers in Nutrition, 19 May 2022, doi.org/10.3389/fnut.2022.849902
- HealthWatch

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden