Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine/Amsterdam Lifestyle, Gezondheid, Economie - Het kwam niet echt meer als een verrassing, maar zojuist is bekend gemaakt dat VanMoof surséance van betaling aangevraagd en gekregen heeft. Het Amsterdamse merk verkeerde al langer in grote financiële problemen. Die hebben, in combinatie met veel technische problemen, het trendy merk in zwaar weer gebracht.

VanMoof heeft dinsdagavond uitstel van betaling gevraagd aan de rechtbank van Amsterdam en gekregen. Morgenochtend worden alle werknemers geïnformeerd, nadat vandaag alle Europese winkels gesloten zijn. Dat leidde in Amsterdam tot een grimmige sfeer omdat VanMoof eigenaren uit voorzorg hun fiets wilden ophalen, maar achter het net visten.

Afkoelingsperiode van twee maanden voor VanMoof
Investeerders hebben vanavond een bericht van Taco Carlier ontvangen.
‘Beste investeerders, de afgelopen maanden zijn we intensief bezig geweest om een bezuinigingsplan door te voeren en de noodzakelijke aanvullende financiering te verwerven om VanMoof naar winstgevendheid te leiden. Ondanks de inspanningen van ons team zijn we daarin nog niet geslaagd.
Op woensdag 12 juli heeft rechtbank Amsterdam (voorlopige) surséance van betaling verleend aan VanMoof Global Holding BV en twee bewindvoerders benoemd. VanMoof BV en VanMoof Global Support BV hebben eveneens surséance van betaling aangevraagd. De rechtbank heeft een afkoelingsperiode van twee maanden bevolen. Samen met het management van VanMoof beoordelen de curatoren momenteel de situatie om een oplossing te vinden, zodat VanMoof haar activiteiten kan voortzetten.

Vanwege de recente ontwikkelingen hebben we besloten om alle filialen tijdelijk te sluiten, dit in verband met de veiligheid van onze collega’s. We werken er hard aan om onze dienstverlening voort te zetten en zullen zo snel mogelijk contact opnemen met alle klanten over lopende leveringen en reparaties. We stellen jullie op de hoogte zodra we meer nieuws hebben.

Hartelijke groet,
Taco Carlier.’

Onduidelijk wat met levering van onderdelen en reparaties gaat gebeuren
De opgelopen rente maakt het voor VanMoof moeilijker zijn agressieve groeistrategie vol te houden. Wat er met de levering van onderdelen en reparaties gaat gebeuren is vooralsnog onduidelijk. Een bijkomend en vooral vervelend nadeel voor eigenaren is dat de nieuwere VanMoof e-bikes geen sleutel hebben, maar met de app of een code, die je via de app instelt, geopend worden. Mocht VanMoof daadwerkelijk failliet gaan, dan verdwijnen die apps bij Apple en Google.

Gebroeders Carlier hebben hun merk internationaal op de kaart gezet
VanMoof maakt de laatste jaren turbulente tijden door. De gebroeders Taco en Ties Carlier hadden in 2009 een trendy merk in de markt gezet, dat zich onderscheidde door een afwijkend en aansprekend design en uitgekiende marketing. Aanvankelijk probeerde VanMoof de fietsen, in het begin hadden ze nog geen e-bikes, te verkopen via de traditionele vakhandel. Die stond er mondjesmaat voor open, waardoor de gebroeders Carlies besloten het over een andere boeg te gooien en de fietsen via internet te gaan verkopen en zich ook internationaal te gaan manifesteren. De gebroeders Carlier hebben kans gezien hun merk internationaal op de kaart te zetten. Daarnaast wisten ze ook met regelmatig investeerders te interesseren voor hun ambitieuze toekomstplannen.

Negatieve reviews op internetplatforms niet te overzien
Wat echter steeds meer in het nadeel van VanMoof ging werken was de inferieure kwaliteit. Op diverse internetplatforms zijn de negatieve reviews niet te overzien. De grote ontevredenheid blij klanten zit ‘m niet alleen in de kwaliteit van de fietsen, maar ook de slechte bereikbaarheid en after sales service. De laatste tijd zocht VanMoof weer meer samenwerking met de vakhandel, met name voor dat after sales traject. Fietsenmakers konden een VanMoof servicepunt worden. Van die mogelijkheid werd met wisselend succes gebruik gemaakt. Om een landelijke serviceslag te maken is VanMoof ook gaan samenwerken met KwikFit. In principe wordt de service voor VanMoof getackeld in een aantal KwikFit-vestigingen, maar het is de bedoeling dat deze activiteiten landelijk uitgerold worden.

 

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden