Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Recent heeft de EWG de nieuwste resultaten bekendgemaakt van hun jaarlijkse onderzoek naar de meest en minst bespoten groenten en fruit. Op basis van duizenden laboratoriumonderzoeken hebben zij in kaart gebracht welke groenten en fruit er dit jaar de meeste en minste bestrijdingsmiddelen bevatten.

Ten opzichte van vorig jaar zijn er een aantal verschuivingen en nieuwe ontwikkelingen. In deze nieuwsbrief bespreken we de resultaten van hun rapport.

De EWG (Environmental Working Group) is een Amerikaanse non-profit organisatie die zich richt op het verbeteren van onze gezondheid en het milieu. Hoewel dit een Amerikaanse organisatie is, zijn de resultaten van dit onderzoek grotendeels van toepassing op de Nederlandse markt, omdat de groente- en fruithandel vandaag de dag wereldwijd plaatsvindt. Helaas heeft het Pesticide Action Netwerk het afgelopen jaar gemeld dat het gebruik van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen in Europa de afgelopen jaren flink is gestegen.

De EWG gebruikt gegevens van duizenden monsters van verschillende groente- en fruitsoorten die getest zijn op residuen van bestrijdingsmiddelen. Zowel de groenten als het fruit worden voor de analyse gewassen, geschild en/of geschrobd zoals je zelf thuis ook zou doen. Vervolgens rollen er tal van waarden uit, zodat de gewassen op volgorde van veel naar weinig bestrijdingsmiddelen kunnen worden gerangschikt.

De Dirty Dozen is een lijst met de 12 meest vervuilde groenten en fruit, terwijl de Clean Fifteen weer de 15 meest schone opsomt. De gegevens voor deze lijsten zijn gebaseerd op testgegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) en de Food and Drug Administration (FDA).

De Dirty Dozen 2023 (vermijden):
1. Aardbeien
2. Spinazie
3. Boerenkool
4. Perziken
5. Peren
6. Nectarines
7. Appels
8. Druiven
9. Paprika's en hete pepers
10. Kersen
11. Bosbessen
12. Sperziebonen

De Clean Fifteen 2023 (kun je veilig eten):
1. Avocado's
2. Maïs
3. Ananas
4. Uien
5. Papaja
6. Doperwten (diepvries)
7. Asperges
8. Honingmeloen
9. Kiwi
10. Kool
11. Champignons
12. Mango's
13. Zoete aardappelen
14. Watermeloen
15. Wortelen

Voor de geïnteresseerden hebben wij de complete lijst van de EWG hier op onze site gezet.

Conclusies uit het rapport
Dit zijn de belangrijkste punten die dit jaar naar voren zijn gekomen in hun rapport:

  1. De analyse is gebaseerd op gegevens van in totaal 46,569 monsters van 46 groenten en fruit;

  2. Tests tonen resten van 251 verschillende pesticiden aan, zelfs na het wassen, schillen of schoonmaken van de monsters;

  3. Meer dan 90 procent van de monsters van aardbeien, appels, kersen, spinazie, nectarines en druiven testte positief op residuen van twee of meer bestrijdingsmiddelen;

  4. In totaal werden 210 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen op Dirty Dozen items;

  5. 75% van niet-biologische verse groenten en fruit in e lijst bevat bestrijdingsmiddelen;

  6. Blauwe bessen en sperziebonen zijn nieuw in de Dirty Dozen. Bij bijna 90% van de monsters van deze twee zijn verontrustende bestrijdingsmiddelen  vastgesteld;

  7. Bijna 65 procent van de Clean Fifteen groente- en fruitmonsters had geen detecteerbare residuen van bestrijdingsmiddelen.

  8. Avocado's en suikermaïs waren de schoonste producten - minder dan 2 procent van de monsters vertoonde detecteerbare bestrijdingsmiddelen;

  9. Blootstelling aan pesticiden is zorgwekkend, vooral voor kinderen;

  10. In sommige metingen doken sporen op van pesticiden die al lang verboden zijn.

De nieuwswebsite CNN heeft vele wetenschappers naar aanleiding van dit rapport aan de tand gevoeld. Zij geven aan dat boeren nog altijd veel bestrijdingsmiddelen gebruiken om hun gewassen tegen insecten en schimmels te beschermen, maar dat hierdoor de gezondheidswaarde van groenten en fruit hard achteruit kan hollen. Bestrijdingsmiddelen zijn ontworpen om giftig te zijn voor levende organismen.

Hierdoor stopt de werking niet bij insecten en kunnen ze bij mensen de hormoonbalans verstoren en kanker of zenuwschade aanjagen. Met name zwangere vrouwen en jonge kinderen zouden moeten oppassen. Een factor die vaak over het hoofd wordt gezien is dat de bestrijdingsmiddelen via het mes of je handen van de schil op het eetbare gedeelte terecht kunnen komen.

Producten uit de Dirty Dozen kun je maar beter altijd biologisch kopen en bij de producten uit de Clean Fifteen kun je met een gerust hart ook kiezen voor de reguliere variant. Het is ook

mogelijk om met huis-, tuin- en keukenmiddelen de bestrijdingsmiddelen op je groenten en fruit te verminderen. Zelf gebruik ik met veel plezier de AquaPure pesticide remover om bestrijdingsmiddelen van groenten en fruit uit de Dirty Dozen te verwijderen. Biologische producten of producten uit de Clean Fifteen was ik even grondig onder de kraan.

Het EWG zelf benadrukt dat zij vinden dat eten van groenten en fruit, biologisch of niet,  onmisbaar is voor een goede gezondheid. Zij willen niet dat mensen zich door deze uitkomsten laten afschrikken en helemaal geen groenten en fruit meer eten. Die angst is wat overdreven in mijn ogen, want je kunt prima kiezen voor producten uit de Clean Fifteen. Een andere tip is om producten in de Dirty Dozen uit de diepvries te halen. Zo zijn biologische boerenkool, spinazie en blauwe bessen vaak jaarrond uit de diepvries te verkrijgen, meestal voor minder dan de helft van wat de verse varianten kosten. Sommige mensen denken dat voedsel uit de diepvries amper nutriënten bevatten, maar dat blijkt volgens analyses niet het geval. Producten uit de diepvries behouden namelijk na het invriezen hun voedingswaarde, terwijl die bij verse varianten tijdens het bewaren steeds verder achteruit holt…

Gezonde groet,
Juglen Zwaan

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit