Lifestyle & Gezondheid
Typography

Gevolgen van te veel suiker - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Suiker, de meesten van ons hebben er een haat-liefdeverhouding mee. We zijn gek op zoetigheden en tegelijkertijd doet het niet veel goeds voor onze gezondheid. Wat doet suiker met je? Hoe beïnvloedt het je gezondheid? Als je hier bewust van wordt, kun je betere keuzes maken in de toekomst.

De maximale toegestane hoeveelheid suiker ligt voor vrouwen op 24 gram en voor mannen op 32 gram per dag. En daar gaan de meesten van ons overheen, gemiddeld eten we namelijk drie keer(!) meer suiker dan dit advies.

Suikerverslaving
Suiker komt ook van nature voor in eten, zoals in fruit, in zetmeelrijke groenten en volkoren granen. Maar omdat deze voeding ook vezels, proteïne, mineralen en vitamines bevatten, worden de suikers langzamer verteert en wordt energie geleidelijk aan ons lichaam en cellen afgegeven. Wanneer je snelle koolhydraten eet, oftewel sterk bewerkte producten, krijgt je lichaam een enorme energieboost, maar dit is slechts van korte duur. Je bloedsuikerlevel schiet omhoog, waardoor je daarna weer sneller trek krijgt.

Hoe weet je dat je verslaafd bent?
Dit zijn tekenen dat je wellicht verslaafd bent aan suiker:

  • Je hebt regelmatig een traag of vermoeid gevoel.

  • Je eet zoetigheid of koolhydraatrijk eten, zelfs wanneer je geen honger hebt.

  • Je bent regelmatig verkouden of ziek.

  • Je hebt altijd een hongergevoel.

  • Je dagdroomt vaak over ongezond eten.

  • Je hebt regelmatig extreme stemmingswisselingen.

  • Je krijgt hoofdpijn of wordt onrustig wanneer je je dagelijkse suikerfix niet hebt gehad.

  • Je gebruikt suiker om je emotionele ups en downs te verzachten.

Gevolgen van te veel suiker eten
Af en toe suiker eten is geen ramp, maar wanneer je langdurig grote hoeveelheden suiker binnenkrijgt, kunnen er ontstekingen ontstaan in je lichaam en die ontstekingen kunnen weer leiden tot (het verergeren van) chronische aandoeningen als reumatoïde artritis, colitis ulcerosa (ontsteking dikke darm) en insulineresistentie. Veel suiker kan ook de lever overbelasten wat kan leiden tot leververvetting, en zo zijn er veel meer aandoeningen die worden gelinkt aan het eten van te veel suiker.

De smaak van suiker zorgt dat je lichaam endorfine afgeeft, waardoor we een natuurlijke high ervaren. Onderzoek naar de effecten van suiker op het brein laat ook een gelijkenis zien met drugsverslaving. Suiker is zelfs gelinkt aan het vermogen om informatie te onthouden of nieuwe informatie te leren. Onze focus, aandacht en de manier waarop ons brein functioneert kan allemaal beïnvloed worden door de hoeveelheid suiker die wij eten. Verleidelijk, verslavend maar dus zeker niet zonder gevolgen!

Verstopte suikers
We krijgen meer suiker binnen dan we denken, want vaak eten we het zonder dat we het door hebben. Het wordt verwerkt in veel voeding waarvan we het niet eens weten. Suiker krijgt op etiketten ook veel verschillende namen, en daarom is het belangrijk dat we etiketten leren lezen en begrijpen welke voeding we in ons lichaam stoppen.

Het is belangrijk om te weten welke ingrediënten er in de producten die je koopt zitten, zelfs als je niet van koken houdt of als voeding je niet ontzettend interesseert, op deze manier neem je de verantwoordelijkheid over jouw eigen gezondheid! Wees je bewust van de voeding die je in jouw lichaam stopt en de mogelijke gevolgen. Tip: zorg dat je dieet uit minstens 70 procent natuurlijke producten bestaat, in plaats van bewerkte voeding en eet zo min mogelijk uit pakjes!

Meer informatie
Wil je meer weten? Raadpleeg dan balanceyourlife.nu

Bron: Beyuna

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit