Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - We horen momenteel veel dat mensen verkouden zijn, hoesten en daardoor ook slechter slapen en moe zijn. In de huidige Coronasituatie heb je dat, in veel opzichten, natuurlijk liever niet. Belangrijk is daarom om je luchtwegen te beschermen en te ondersteunen. Hoe je je longen schoon kunt houden met goede voeding, kruiden en met het besteden van aandacht aan jezelf en je emoties, is van essentieel belang.

Anatomie en fysiologie van de luchtwegen
Om gezond en in leven te blijven moeten alle lichaamscellen zuurstof opnemen en het afvalproduct koolstofdioxide afvoeren. Je longen, centrum van het ademhalingssysteem, zijn speciaal ontworpen om deze gassen uit te wisselen, elke keer dat je in- en uitademt. De rechter long bestaat uit 3 lobben; de linker long heeft er slechts 2 om ruimte te maken voor je hart. De luchtwegen bestaan uit mond, neus, bijholten, keel en strottenhoofd als bovenste luchtwegen en luchtpijp (trachea), bronchiën, vertakt in 30.000 bronchiolen en maar liefst 600 miljoen longblaasjes, alveoli genoemd, als onderste luchtwegen.

Je longen zijn zelfreinigend. Ze maken vloeistof (surfactant) om zichzelf te helpen open en gezond blijven. Met slijm vangen je longen ziektekiemen en deeltjes op, die door trilhaartjes langs de luchtwegen weer naar buiten worden bewogen. De longblaasjes bevatten immuun-cellen die macrofagen worden genoemd. Deze cellen ‘eten’ ziektekiemen en irriterende stoffen voordat ze een infectie in je longen kunnen veroorzaken.
Luchtweginfecties zijn tijdelijk of chronisch, zoals long Covid. Sommige soorten kunnen leiden tot, of een teken zijn van, een longziekte. Veel voorkomende luchtwegaandoeningen zijn: Bijholteontsteking, Keelontsteking, Astma, Bronchitis, COPD en Longontsteking

Hoe houd je je longen schoon
1. Rook niet!
2. Verbeter de luchtkwaliteit in huis met een luchtreiniger. Ideeën hier.
3. Vervang je huisfilters en reinig ventilatieopeningen Ideeën hier.
4. Elimineer kunstmatige geuren en vervang ze voor natuurlijke producten (luchtverfrissers, schoonmaakmiddelen, kaarsen, of die populaire waxkaarswarmers).
5. Krijg voldoende frisse lucht. Dan worden de weefsels in je longen groter en blijven ze goed werken.
6. Controleer de vervuilingsprognoses in uw regio. Vermijd buiten sporten als de vervuiling hoog is en blijf uit de buurt van brandend afval, hout of andere soorten rook.
7. Doe bepaalde ademhalingsoefeningen Er zijn ook hulpmiddelen die u kunnen helpen bij het oefenen van uw ademhaling, zoals een spirometer
8. Pas (borst)percussie toe. Een techniek die helpt vocht uit de longen af te voeren.
9. Krijg meer aerobe oefening. Zoals wandelen, fietsen, zwemmen, dansen en tennis

Je voeding beïnvloedt je longgezondheid op verschillende manieren. Het eten van vitamine D-rijk voedsel kan je longgezondheid verbeteren. Een studie uit 2017 van mensen met astma wees uit dat het aantal astma-aanvallen behandeld met corticosteroïden, verminderde bij gezonde vitamine D-waarden. De beste voedselbronnen van vitamine D zijn meestal dierlijke producten, zoals zalm, haring, levertraan, sardines, eieren (vooral eigeel) en paddenstoelen.

Meer informatie
Wilt u meer weten? Raadpleeg dan www.demodernemedicijnvrouw.nl
De zoommeeting op 17 november 2021 om 19.30u https://demodernemedicijnvrouw.nl/luchtwegen/ is interessant om in een visualisatie te worden meegenomen waarin de luchtwegen en de weerstand een flinke boost krijgen voor de komende wintermaanden!

Astrid Vester, arts

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

06 december 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit