Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Goed voor jezelf zorgen is over het algemeen geen probleem wanneer alles op rolletjes loopt. Maar in tijden van crisis is zelfzorg het eerste wat wordt geschrapt. Ironisch, want juist dan is selfcare superbelangrijk. Niet eerder waren er zoveel burnouts (in 2019 ervaarden 1 op de 6 werknemers burnout klachten). Écht goed voor jezelf zorgen gebeurt op verschillende levels: fysiek, emotioneel en geestelijk.

FYSIEK
Goed zorgen voor je lichaam is key. Daaronder vallen natuurlijk bewegen en sporten in welke vorm dan ook. Het is belangrijk dat je een sport beoefent die bij jouw lichaam en energielevel passen. En niet geheel onbelangrijk: beoefen een sport die je leuk vindt! Daarnaast is er voeding. Eet gevarieerd, vers, onbewerkt, en bij voorkeur lokaal en biologisch.
Ken je de plate method? Deze methode verdeelt jouw bord zo dat de helft uit groentes bestaat, een kwart uit een proteïnebron en een kwart uit koolhydraten (granen, aardappelen, pasta of rijst). Onze voeding bevat helaas steeds minder micronutriënten, dus kunnen supplementen jouw levensstijl ondersteunen. Als laatste is ontspanning en voldoende slaap ook ontzettend belangrijk. Luister jij naar je lichaam als het aangeeft dat het rust nodig heeft?

GEESTELIJK
Self-care wordt vaak beperkt tot voeding en sporten, maar jouw geestelijke gesteldheid is minstens zo belangrijk. Je wilt een fit lichaam én een fitte, veerkrachtige geest. Wat gaat er om in jouw hoofd? Zijn jouw gedachten gezond? Dienen jouw overtuigingen jou of houden ze je tegen om de volle potentie van jouw leven te leven? Belangrijk is dat je je niet identificeert met je gedachten. Je hebt gedachten, maar je bent ze niet. Wel kun je bewuster worden van wat je denkt en gedachtes veranderen. Het werkt namelijk zo, je hebt een gedachte, daarover krijg je een gevoel en daar ga je je naar gedragen. Voed jouw geest met inspiratie en positieve gedachten en blijf nieuwe dingen leren, je zult zien dat het jouw levenskwaliteit ten goede gaat. Je kunt je mind op verschillende manieren trainen, voorbeelden zijn meditatie, journaling (dagelijks opschrijven wat er in je omgaat) en mindfulness.

EMOTIONEEL
Ten derde zijn er emoties en die hebben we allemaal. Er is ook niets mis mee, stel je voor dat we niets zouden voelen, maar waar het fout gaat is als emoties worden genegeerd of niet goed worden verwerkt. Verwaarloosde emoties kunnen tot lichamelijke klachten leiden. Stel jezelf de vragen: mogen mijn emoties er zijn? Ben ik mij bewust van mijn emoties en ben ik in staat om baas te blijven over mijn en andermans emoties? Luister ik naar mijn gevoel wanneer het mij iets probeert te vertellen? In het leven lopen we allemaal littekens op en kleine of grote trauma's, merk je dat ze je in de weg staan en blokkeren? Dan kun je professionele hulp inschakelen of in gesprek gaan met een therapeut. Wees compassie- en liefdevol naar jezelf toe, pas dan kun je er écht voor anderen zijn.

 Bron: Beyuna balanceyourlife.nu

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

06 december 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit