Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid – Als je in Nederland aan circulaire mode denkt en/of die wil maken, dan kom je al gauw terecht bij Roosmarie Ruigrok, eigenaar en creator van het bedrijf Clean & Unique, een platform waar modemerken - groot of klein - met vragen over de supplychain worden verbonden met duurzaamheidsexperts. Deze tweede bijdrage van Clean & Unique staat in het teken van partnerships.

Het platform is op weg naar de viering van haar 15-jarig bestaan en dus is het tijd om stil te staan bij wat het bedrijf in al die jaren heeft bereikt en hoe ze dit tot stand is gekomen.

Faciliteren toeleveringsketens textielindustrie
Keer op keer komt naar boven hoe waardevol het is samen te werken als je een heel systeem wilt veranderen, in dit geval de manier waarop de mode-industrie werkt. Het gaat er tenslotte om respectvol te zijn en waardering te hebben voor de verschillende rollen die iedereen hierin speelt.

Oprichter Roosmarie Ruigrok heeft veel technische kennis en een stevige achtergrond in het opzetten en faciliteren van toeleveringsketens in de textielindustrie. Daarbij is zij enorm gepassioneerd om anderen te helpen bij het maken van dezelfde duurzame keuzes waar ze zelf ook voor heeft gestaan.

Duurzame relaties Daily Mantra - Campagne Shoot - 20200810 - Cindy van Rees

De 5 P’s
Met 35 jaar ervaring in de fashionindustrie heeft Roosmarie Ruigrok een enorm netwerk opgebouwd van leveranciers, fabrikanten, verpakkers, exporteurs en experts.  “Ik zit al 35 jaar in het modevak, dus dan ken je op een zeker moment alles en iedereen”, aldus Roosmarie die haar nieuwste generatie labels in P+ presenteert.

“De 5 P's People, Planet, Purpose, Peace, worden echt afgedwongen door de vijfde P: Partnerships. De partnerschappen die we door de jaren heen hebben gevormd, bestaan dankzij ons Clean & Unique platform en daar ben ik zo trots op! Het is geweldig de ontbrekende schakel te zijn in iemands reis om een duurzame mode-ondernemer te worden, een reis die men niet had kunnen maken als Clean & Unique de uitdaging niet was aangegaan.
Betrouwbare partners met een duurzaam hart die snappen waar het om gaat, zijn goud waard! Partners die begrijpen dat er een andere manier van zakendoen is en die weten welke stappen men moet zetten om verandering te bewerkstelligen. Door onze partners te verenigen, kennis te delen in onze meet-ups en nieuwe samenwerkingen te smeden, hebben we van Clean & Unique een betrouwbare partner gemaakt. Ik ben daar zo ontzettend dankbaar voor en natuurlijk ook voor het feit dat we blijven groeien en groeien”, aldus Roosemarie.

Duurzame relaties - collectie zomer

Labels
Clean & Unique heeft een aantal mooie labels op haar platform dat gebruik heeft gemaakt van de kracht van Partnerships. Roosmarie; “Zo is daar bijvoorbeeld Daily Mantra. Het label is opgezet door Pieter Schols, die al jaren op zoek was naar de juiste stof, prints en designers. Vorig jaar heeft hij zijn mooie eco-label gelanceerd en de collectie is nu online te koop via dailymantra.nl

Ook Ssaar, een modemerk uit Rotterdam is te vinden op het platform van Clean & Unique. “Kim Heijster, eigenaar en creator van Ssaar, is altijd op zoek naar de mooie verhalen achter een kledingstuk”, vervolgt Roosmarie. “Door met Clean & Unique samen te werken, kwam zij terecht bij een fabriekje in Indonesië, dat wordt geleid door een Nederlandse vrouw. Mooie eco-stoffen met mooie blockprints, allemaal onder goede omstandigheden geproduceerd. Kijk maar eens op ssaar.nl voor extra informatie”.

Met gepaste trots deelt Clean & Unique tot slot het slow fashion tienermerk van de 14- jarige Aaliyah. Roosmarie: “Op 12jarige leeftijd ging Aaliyah op zoek naar inspiratie voor haar eigen merk, dat echter wel duurzaam moest zijn. Via eco-stylist Ashna Chhatta kwam zij bij ons terecht. Clean & Unique kon haar met alles helpen om haar droom te verwezenlijken. Van patronenmaker en stofleveranciers tot een duurzaam atelier in hartje Amsterdam. Haar merk kun je bewonderen via divapower-dp.com.”

Meer informatie
Wil je meer weten over Clean & Unique? Raadpleeg dan www.cleanandunique.com

Carla van den Puttelaar
Vakblad Kleur&Stijl

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

25 oktober 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit