Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Liefst 60% van alle tandpastamerken bevat plastic. Smyle uit Amsterdam verzet zich tegen het gebruik van deze microplastics in tandpasta. “Weinig mensen weten dat de bekende tandpasta’s plastic bevatten”, zegt Almar Fernhout van Smyle. “Dat is geen prettige gedachte als je minimaal tweemaal per dag je tanden poetst, zo’n 730 keer per jaar.” Het bedrijf laat met haar 100% natuurlijke ‘tandpasta tabs’ een duurzaam tegengeluid horen en wil van plasticvrij poetsen de norm maken.

Microplastics zijn steeds meer in het nieuws. Deze kleine plastic deeltjes bevinden zich dus ook in 60% van de tandpasta. Weinig consumenten weten dat zij dagelijks hun tanden poetsen met plastic. “Dit is hetzelfde plastic wat zit in vuilniszakken en in kogelvrije vesten”, aldus Fernhout. Daarbij is ook nog niet bekend wat deze plastic deeltjes doen met ons lichaam. Een landelijk onderzoek hiernaar is pas op 3 juni 2021 gestart.

Plasticvrij tandenpoetsen
Tandpastamerk Smyle reageert met afschuw op het hoge percentage tandpasta met microplastic en de onwetendheid over de gevolgen. “Het is absurd dat bekende en zogenaamd gezonde tandpastamerken hun tandpasta volstoppen met plastic waarmee hun onwetende klanten hun tanden poetsen”, zegt Fernhout. “Bovendien is de tandpasta verpakt in plastic tubes die niet recyclebaar zijn of niet worden gerecycled. 1,5 biljoen verpakkingen belanden zo jaarlijks in ons milieu. Dit is niet nodig, er is een duurzaam alternatief. Dat bewijzen wij met onze 100% natuurlijke tandpasta tabs.” Ook de verpakking van Smyle tandpasta is vrij van plastic. De tabs worden wereldwijd geleverd in recyclebaar papier of in glas. ”Dit voorkomt de productie van een hoop plastic tubes. Zo maken we een positieve impact op onze gezondheid en het milieu”, aldus Fernhout.

Gevolgen nog onbekend
In het milieu komen op grote schaal kleine vaste kunststof deeltjes (kleiner dan vijf millimeter) voor, genaamd microplastics. Deze deeltjes worden ook gebruikt als ingrediënten in persoonlijke verzorgingsproducten zoals tandpasta. 60% van alle tandpasta bevat de microdeeltjes. Die zijn slecht oplosbaar in water en niet afbreekbaar. Op dit moment weet nog niemand of door tandenpoetsen ook deeltjes in het lichaam terechtkomen. En als dat het geval is, wat dit in en met ons lichaam doet, zowel nu als op de langere termijn.

Onderzoek gestart
De overheid is al enkele decennia bezig met de aanpak van plastic. Zij breidt haar aanpak uit met een onderzoek dat op 3 juni 2021 van start is gegaan: Wat doen microplastics in ons lichaam? ZonMw, TNO, Health-Holland, kennisinstellingen en bedrijven zullen de gezondheidseffecten van micro- en nanoplastic deeltjes vaststellen en uiteindelijk voorkomen.
Met het onderzoek is € 5,4 miljoen gemoeid.

Meer informatie over Smyle
wesmyle.com.

Jennifer Delano

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit