Lifestyle & Gezondheid
Typography

Jong broedsel in het Robbenoordbos - NLMagazine Natuur - Het kan je bijna niet ontgaan zijn: het is broedseizoen in de natuur. Een prachtige tijd waarin de natuur letterlijk opbloeit en veel nieuw leven geboren wordt.

Wij kunnen als boswachters van het Robbenoordbos deze week aan de beschuit met muisjes. Er zijn namelijk 3 gezonde jongen uit de eieren zijn gekropen in een van de nesten.
Meestal legt een bosuil tussen de 2-4 eieren, dus deze bosuil heeft zich daar keurig aan gehouden. Het nestmateriaal wat ze gebruiken bestaat uit stukgebeten braakballen. De broedduur is circa 28 dagen.


Een van de ouders van de jong bosuilen in het Robbenoordbos. (Foto: Leon Kelder)
Na ongeveer 4 tot 5 weken klauteren de jongen uit het nest en zoeken een veilige zitplaats op takken in de buurt van het nest om om eten te bedelen. Ze worden daarom takkelingen genoemd.

Als de jongen een week of 5 zijn zullen ze een tak in de buurt van het nest zoek en daar om voedsel bedelen. (Foto: Hans van Heiningen)
Als de jongen ongeveer 2 maanden oud zijn, kunnen ze zelf hun prooi kunnen vangen. De jongen worden vanaf de herfst afgestoten en vestigen zich dan meestal binnen een straal van 10 km van hun geboorteplaats.

Boswachter Mikal in Noord-Holland

Bron: Staatsbosbeheer

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

18 mei 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit