Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - De afgelopen weken hebben ongeveer 2500 personen middels het ‘Informatiecentrum Voedingssupplementen en Gezondheid‘ online gestemd op hun favoriete vitamines, mineralen, kruiden en andere supplementen. Vitamine D bleek de absolute topper en is uitgeroepen tot Supplement van het Jaar 2021. Ook in 2017 kreeg vitamine D reeds deze primeurstatus en is opnieuw de overtuigende winnaar.

Supplementen top 10
Vitamine D is geen verrassende winnaar. Ruim 70% van de deelnemers gaf aan vitamine D te gebruiken. In deze roerige tijd is er veel aandacht voor de belangrijke rol van vitamine D. Het publiek heeft vitamine D omarmd en ze is daardoor ruim op de eerste plaats geëindigd. Kurkuma verovert de tweede plaats. In 2019 was het kruidensupplement onder de deelnemers het populairst, maar in 2020 viel het buiten de top 5. Visolie (omega-3 vetzuren) staat wederom op plek 3. Vorig jaar stond de multivitamine bovenaan, dit supplement eindigt nu op de zesde plek. Mensen konden stemmen op meerdere vitamines, mineralen en overige voedingssupplementen.

Dit is de top 10 supplementen van 2021:

  • Vitamine D
  • Kurkuma
  • Visolie (omege-3 vetzuren)
  • Magnesium
  • Vitamine C
  • Multivitamine
  • Probiotica
  • Cranberry
  • Zink
  • Echinacea

 Werken aan de weerstand en gezonde leefstijl nastreven
Ruim tweederde (62,4%) van de deelnemers geeft als voornaamste reden voor gebruik van een supplement aan: werken aan een goede weerstand en het immuunsysteem. Het nastreven van een gezonde leefstijl (47,6%) werd door bijna de helft aangeklikt. Er konden meerdere redenen worden gekozen. Ook werd door één op de drie mensen (29,4%) aangegeven dat ze supplementen nemen voor behoud van sterke botten, een betere stoelgang of een beter geheugen.

Over vitamine D
Het lichaam maakt vitamine D zelf aan door de invloed van zonlicht. Niet iedereen is in staat om voldoende vitamine D aan te maken, zeker nu we door de lockdown veel binnen zitten en er in de winter minder krachtige zonuren zijn. De Gezondheidsraad adviseert bepaalde groepen om het hele jaar door een vitamine D supplement te nemen. Dit geldt voor kinderen van 0-4 jaar, vrouwen > 50 jaar, mannen > 70 jaar, personen met een getinte huidskleur, zwangere vrouwen en mensen die onvoldoende aan zonlicht worden blootgesteld. Maar gezien de lockdown en het feit dat het winter is: iedereen dus.

Gezondheidswinst behalen
Vitamine D3 verhoogt de calciumopname in de botten, draagt bij tot normale calciumgehalten in het bloed. Verder speelt het een rol bij het behouden van sterke spieren en draagt het bij tot de normale werking van het immuunsysteem bij kinderen.

De Supplement van het Jaar verkiezing
De Supplement van het Jaar verkiezing gaat jaarlijks op zoek naar de voorkeuren van het Nederlandse publiek voor bepaalde vitaminen, mineralen, kruiden of andere supplementen. Het gaat hierbij om een soort voedingssupplement, niet om een bepaald merk. Alle supplementen maken evenveel kans om uitgeroepen te worden tot Supplement van het Jaar.

Slotnoot van de redactie: Wist je dat vitamine D meer dan 2000 processen in het lichaam aanzet? Lees er eens over in het boekje van Gert Schuitemaker: ‘Het nieuwe licht op vitamine D.’

Tip: gebruik een natuurlijke vitamine D3 (balanceyourlife.nu).

Bron: Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid.

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

03 maart 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen