Lifestyle & Gezondheid
Typography

NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - In Zuid-Afrika heeft men geconstateerd dat het virus waarmee nu tig Nederlanders worden ingeënt, niet goed werkt voor de Zuid-Afrikaanse variant, een nieuwe mutant van de bestaande coronavirussen. De Zuid-Afrikaanse variant schijnt nog zorgwekkender te zijn dan de Britse variant.  Het is niet ondenkbaar dat dit tot nieuwe niet eerder voorziene extra moeilijkheden kan leiden, hoewel dat vooralsnog nog niet is bewezen.

In Afrika heeft men toch besloten om voorlopig te stoppen met het inenten van het AstraZeneca-vaccin waarvoor het land net een forse hoeveelheid heeft ingekocht.


Stoppen met vaccineren
Of stoppen met vaccineren in Nederland zinvol is, is nog niet aan de orde gesteld omdat in Nederland vooral de Britse variant rondwaart waartegen het AstraZeneca-vaccin bestand schijnt te zijn. Maar of daarmee is gezegd dat de Zuid-Afrikaanse variant, die al in heel veel landen is opgestoken, kan worden uitgevlakt, is nog niet te zeggen.
Of de huidige vaccins misschien wel te beperkt zijn, is dan ook een vraag die de wetenschap zich stelt. Vaccins immers, richten zich op een bepaald onderdeel van het virus, het zogenaamde ‘uitsteekseleiwit spike’. Als spike te veel en ook sterk verder ontwikkelt, zijn er steeds nieuwe vaccins nodig (kijk maar eens op https://theconversation.com/covid-vaccines-focus-on-the-spike-protein-but-heres-another-target-150315.
Het is best mogelijk dat er steeds opnieuw moet worden gezocht naar doeltreffende vaccins als het virus zich steeds opnieuw verder blijft evolueren. Of je vanwege deze onzekerheid moet stoppen met vaccineren, is een vooralsnog onbeantwoorde vraag. Beschermen kan, maar of je ook beschermd bent en blijft, is met nieuwe varianten vooralsnog moeilijk te bepalen en blijft en open vraag. 


Slimme jongen
Het lijkt er waarachtig op dat het virus, dat ons land al gedurende een jaar parten speelt, een slimme jongen is die steeds weer in staat is een andere mutatievorm aan te nemen door zich misschien wel te kruisen met andere bestaande en met reeds verder gemuteerde virussen. De ons bekende coronavirussen schijnen zich lekker thuis te voelen bij andere varianten en schijnen op deze manier een nieuw virus te kunnen kweken. Vaccins moeten daarom wellicht worden aangepast om verdere problemen te voorkomen. Vanzelfsprekend is het het mooiste als het bestaande virus niet meer kan muteren, maar of en wanneer dat gebeurt is natuurlijk de vraag.    


Jos de Jong

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

03 maart 2021

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen