Lifestyle & Gezondheid
Typography

Reizigers uit het buitenland moeten onder strenge begeleiding eerst verplicht naar een quarantainehotel. © EPA

NLMagazine Lifestyle & GezondheidAls gevolg van de strenge lockdown, is Australië een van de eerste landen die het coronavirus heeft ingedamd. Al sinds eind oktober zijn er geen besmettingen meer en dus is het land weer open. Iedereen in Australië is opgelucht, het normale leven vindt zijn gang weer, de restaurants zijn weer open en iedereen is blij dat deze kwalijke pandemie het heeft verloren van de strenge maatregelen die door de bevolking zo stringent, maar uiteraard ook met veel tegenzin werden nageleefd. 

In maart van dit jaar ging Australië voor de eerste keer op slot en na enkele maanden dacht iedereen het virus de baas te zijn geweest. Echter, niets van dat alles; het pakte helemaal anders uit toen beveiligers in qurantainehotels besmet raakten door mensen die in het buitenland waren geweest en op hun terugreis positief bleken. Opnieuw ging het land dicht en werden de maatregelen nog scherper gesteld en nageleefd.

In Melbourne woekerde het virus gestadig door met op de top zo’n 700 nieuwe dagelijkse besmettingen. Direct werd er een avondklok ingesteld en iedereen moest binnen blijven met een marge van maximaal vijf kilometer van het eigen huis. Boetes werden skyhigh en mensen belandden in de cel. Over de staat Victoria beschreef de New York Times de maatregelen als ‘een van de meest ingrijpende bureaucratie sinds dee tijd dat Australië een strafkolonie was’ (note BD.nl).Melbourne was heftig en hels en zeker voor jongeren bijna ondraaglijk. Toch volgde iedereen gestaag de regels zoals zo veel bijna argeloze en volgzame Australiërs dat van elkaar gewend zijn.

In Nederland doen we dat heel anders. Hier werd de pandemie eerst regionaal aangepakt, spraken Hugo de Jonge en Marc Rutte hun legendarische woorden en mochten sommige winkels wel en anderen weer niet open. Steeds opnieuw weer nieuwe en ook weer nieuw afwijkende maatregelen. Er is van alles geprobeerd en dat heeft, als we de heren mogen geloven, weinig opgeleverd en dus gaat het land pas nu, voor de tweede keer in lockdown.
In Australië deed men dat heel anders en werden rigoureuze beslissingen genomen. Het virus moet de kop worden ingedrukt, dus niet zeuren, geen gezeik, no bullshit en dus het hele land tot nader orde dícht.      

Honderd dagen lockdown in Victoria, het is nogal wat. Maar, sinds 30 oktober zijn er geen besmettingen meer, is het aantal teruggebracht naar nul-komma-nul en kan Victoria eindelijk weer gewoon ademhalen.  Bevolking uit Victoria kan weer reizen naar andere deelstaten en ook de vliegvelden zijn weer open. Geen mondkapjes meer en normaal weer kunnen ademhalen! Eindelijk kunnen families en vrienden elkaar weer in de armen sluiten, na maandenlang gescheiden van elkaar te hebben geleefd. Nachtclubs en discotheken zijn ook weer open en uitgebreid stappen is een logisch gevolg.

Australië is waarschijnlijk een van de enige landen ter wereld waar mensen weer op een normale manier Kerst kunnen vieren en 2021 kunnen inluiden. Fijn ook voor de middenstand omdat er nu ongetwijfeld op een enorme manier zal worden geshopt om een Kerst te vieren die tot in heugenis zal blijven bestaan. Wat zal de bevolking los gaan! Langdurig opgesloten en nu weer vrij; eindelijk weer alles normaal en dus dansen en feestvieren. Wat een relief!

Jos de Jong

 

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit