23
Mon, Dec

Lifestyle & Gezondheid
Typography

Geen melk meer gebruiken
NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Als melkveehouderijen ook in de toekomst nog werk willen hebben, zullen ze (gedeeltelijk) moeten overstappen op andere producten. De plantaardige kaasmakers van Willicroft, het Amsterdamse bedrijf dat een plantaardige variant op kaas produceert,  willen boeren hierbij helpen.

Door witte bonen te verbouwen in plaats van koeien, kunnen de boeren financieel rondkomen en voldoen aan de duurzaamheidseisen van de toekomst. Willicroft maakt van die bonen vervolgens klimaatvriendelijke kaas.

 

Het plan van Willicroft helpt beide partijen. Nu maakt deze kaasmaker nog kaas van noten, en hoewel noten minder broeikasgas uitstoten dan koeien, is het nog steeds een proces dat niet optimaal is voor het milieu. Bovendien is het lastig om op grote schaal notenkaas te maken. Door over te stappen op witte bonen kan de kaas veel milieuvriendelijker worden en op grotere schaal worden geproduceerd.


Het probleem is dat er te weinig Europese witte bonen zijn. Volgens Brad Vanstone eigenaar van Willicroft en van huis uit Brits maar nu wonend in Amsterdam, nam de vraag naar bonen de afgelopen jaren toen, onder andere door de groeiende populariteit van vleesvervangers en plantaardige kaas, maar de productie bleef achter. Daarom importeert men nu veel uit verre landen, waarbij het transport extra uitstoot veroorzaakt en het verbouwen niet maximaal klimaatvriendelijk gebeurt.


Pilot met een zuivelboer

Als melkveeboeren meedoen met het plan, komen er straks een heleboel witte bonen uit Nederland. Die kunnen we vervolgens exporteren naar andere landen, precies zoals dat nu gaat met melk en kaas. Daarvoor moeten de boeren wel mee willen doen. Willicroft heeft een zuivelboer gevonden die komend jaar op een deel van het land geen koeien, maar bonen gaat verbouwen. Deze pilot moet laten zien dat het businessmodel dat Willicroft bedacht haalbaar is.

Uiteindelijk denkt Willicroft dat boeren prima kunnen verdienen aan de bonen, in combinatie met (minder) koeien. “Maar dat is wel een proces van jaren”, vertelt Tim Keijzer van Willicroft. “Er is tijd nodig om zo’n systeem op te zetten. De vraag naar bonen moet nog verder stijgen, en we moeten concurreren met andere landen die bonen heel goedkoop produceren. Maar wij denken dat dat mogelijk is.”


Daarvoor is het wel belangrijk dat er genoeg boeren zijn die bonen willen gaan verbouwen. Om het draagvlak te vergroten probeert Willicroft minstens 150 boeren te overtuigen om een petitie te tekenen tegen de EU-regels die zuivelnamen verbieden voor plantaardige producten. Als de boeren die petitie tekenen, staat dat ook voor steun voor plantaardige kazen.


Crowdfunding

Om hun grootse plannen uit te voeren wil Willicroft 125.000 tot 250.000 euro ophalen via crowdfunding. Van dat geld ontwikkelt het dan de bonenkaas, en kan het pilotproject met een melk/bonenboerderij van start gaan. Het bedrijf haalde binnen 20 dagen al € 90.000 op. “We hopen door de crowdfunding mensen mee te nemen in ons verhaal. Hopelijk inspireren we mensen om zich te verdiepen in de strijd voor onze planeet.”

 

Bron: Marc Seijlhouwer Duurzaam Bedrijfsleven

 

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden