Lifestyle & Gezondheid
Typography

Zo voed je je lichaam optimaal - NLMagazine Lifestyle & Gezondheid - Voeding speelt de hoofdrol in onze gezondheid.

Hoe voed je je lichaam optimaal? Een geheugensteuntje dat je hierbij kunt gebruiken is SOUL food. SOUL is hier de afkorting voor de termen Seasonal, Organic, Unprocessed en Local. Dit is niet alleen beter voor je algehele gezondheid, het is ook beter voor het milieu en dus moeder aarde.

Seasonal
Eet zoveel mogelijk seizoensgebonden. Ons lichaam vraagt in het najaar om andere voeding dan in de zomer. In het najaar eten mensen bijvoorbeeld graag warme havermout ontbijtjes, soepen en stoofschotels. In de zomer is er meer behoefte aan smoothies en salades. De groente, fruit en kruiden uit het seizoen, sluiten mooi op deze gerechten aan. Daarbij komt dat producten uit het seizoen ook van betere kwaliteit zijn, goedkoper zijn en meer smaak hebben doordat ze geen lange reis hebben hoeven afleggen. 

Organic
Biologische voeding is in veel gevallen gezonder (en lekkerder!). Uit onderzoek blijkt dat er meer vitamines, antioxidanten, mineralen en vezels in biologische geteelde producten aanwezig zijn, dankzij de natuurlijke wijze van groeien, telen, verbouwen en kweken. Bij de teelt van biologische groenten en fruit zijn geen bestrijdingsmiddelen gebruikt. Dit is niet alleen goed voor jouw gezondheid, maar ook voor die van de boeren en werknemers die groente en fruit verbouwen en distribueren. 

Unprocessed
Eet zoveel mogelijk onbewerkte voeding. Met bewerkt voedsel wordt bedoelt:  voedsel dat zich niet meer in zijn natuurlijke staat bevindt, maar dat door de mens is bewerkt. Bewerkt voedsel wordt behandeld door chemische processen met als gevolg dat er in bijna ieder bewerkt product kunstmatige stoffen of verfijnde ingrediënten zitten. Bijna alle bewerkte voedingsmiddelen bevatten daardoor te veel suiker, zout en vet. Probeer wanneer je je boodschappen doet is om zoveel mogelijk producten te kopen die hun originele vorm hebben en laat bewerkte producten met meer dan vijf ingrediënten staan!

Local
Koop je groente en fruit lokaal, zodat jouw eten geen lange reis hoeft af te leggen. Door een korter proces tussen produceren en consumeren is jouw voedsel verser en veiliger! Daarnaast help je ook mee aan de vermindering van CO2-uitstoot, voeding is namelijk goed voor eenderde van alle transport over de hele wereld. Wanneer je dan ook seizoensgebonden eet, is er ook geen grote kas met kunstlicht nodig waar de producten in moeten groeien. Je steunt bovendien de lokale (kleine) ondernemers en economie, die het in deze tijden erg goed kunnen gebruiken!

In hoeverre eet jij al SOUL food en/of ben je geïnspireerd door deze informatie?

 

Geschreven door Beyuna
Meer informatie:
www.balanceyourlife.nu

 

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

21 oktober 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen