Lifestyle & Gezondheid
Typography

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid– Het aantal mensen dat vlees consumeert neemt in rap tempo af en niet alleen in Nederland.

Onderzoek (visualcapitalist.com) toont aan dat deze trend onder andere is ontstaan doordat we ons steeds vaker bewust zijn van de impact van de veehouderij op het milieu, het dierenleed dat de verwerking van vlees met zich meebrengt en de gezondheidsrisico’s die we lopen wanneer we te veel vlees eten. Inmiddels heeft 70% van de wereldbevolking de consumptie van vlees verminderd en neemt het aantal veganisten ieder jaar toe.

(Wellicht ten overvloede; een vegetariër eet geen vlees maar consumeert wel zuivelproducten die afkomstig zijn van dieren. En een vegetariër loopt ook op leren schoenen. Een veganist daarentegen gebruikt alleen maar producten die afkomstig zijn van planten).

En wie denkt dat dit een relatief nieuw fenomeen is…reeds in 1847 werd de eerste vegetarische actiegroep in Engeland opgericht en kort daarop opende het eerste vegetarische restaurant in Zwitserland. Aanvankelijk werd er nogal sceptisch gekeken naar deze ontwikkeling en het duurde uiteindelijk nog een kleine eeuw totdat we gewend raakten aan vegetarische gerechten in ieder restaurant en heden ten dage zijn de schappen in alle supermarkten gevuld met vleesvervangers.


Welke argumenten zijn er nog meer om minder vlees te consumeren?
Volgens de Amerikaanse Hart Vereniging (www.heart.org) leidt vermindering van vleesconsumptie tot een lager risico op een hartaanval. Ook de kans dat je diabetes 2 ontloopt wordt groter en zelfs bepaalde vormen van kanker komen minder vaak voor bij mensen die weinig tot geen vlees consumeren. Ter illustratie: In China is de overheid enkele jaren geleden begonnen met een bewustwordingsprogramma om de consumptie van vlees met 50% te verminderen. Daartoe wordt niet allen ingezet op bovengenoemde gezondsheidsvoordelen, maar ook op de aspecten van milieu en dierenleed.

 

Wat betekent dit voor de vlees producerende- en verwerkende industrie? 
Schattingen lopen uiteen, maar de totale waarde van de vleesindustrie wereldwijd wordt geschat op meer dan $ 1.800 miljard. En uiteraard past deze industrie zich aan aan de veranderende consument. Er verschijnen aan de lopende band vleesvervangers met voedingsstoffen zoals eieren, peulvruchten, noten en soja. Ook wordt volop geëxperimenteerd met wieren en algen en ook insecten worden gezien als mogelijk alternatief maar voordat deze nieuwe producten op grote schaal beschikbaar zijn is nog veel aanvullend onderzoek nodig m.b.t. voedingswaarden en eventueel aanwezige schadelijke stoffen. Blijft de vraag of we insecten wel zien zitten…

De acceptatie op grote schaal is ook afhankelijk van het prijskaartje dat eraan hangt. Vaak zijn plataardige producten duurder en niet iedereen is bereid die hogere prijs te betalen. Niet voor niets zijn ‘kiloknallers’ nog steeds razend populair, ondanks acties van organisaties als ‘Wakker Dier’ die ons attent maken op de herkomst van deze producten.

Desondanks is deze trend niet meer omkeerbaar. We eten steeds minder vlees en alternatieven zijn er straks genoeg. Wanneer legt u uw eerste vleesvervanger op de BBQ?

 

French Paulitz

 

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden