Lifestyle & Gezondheid
Typography

Janneke Wittekoek: “Het ergste vind ik wel het stiekeme geritsel van Hugo de Jonge”

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid – ‘Alleen nog naar een huisarts of psycholoog kunnen die een contract heeft met je zorgverzekeraar!’ Minister De Jonge wil dat met spoed hebben vastgelegd in een wet. De vrije artsenkeuze wankelt, tot afgrijzen van cardioloog Janneke Wittekoek, die meer vrijheden ziet vervagen.


Tijdens corona even snel een wetsontwerp indienen
Als ik de recente ontwikkelingen in de zorg onder de loep leg, zijn er veel zaken waar ik me druk over maak. Het ergste vond ik wel het stiekeme geritsel van zorgminister Hugo de Jonge waarin hij probeert de vrije artsenkeuze af te schaffen door heel stilletjes een wetsvoorstel in te dienen over dit gevoelige onderwerp. Het lijkt er sterk op dat hij deze spoedwet er even door wilde drukken, nu het gepeupel toch te druk was met corona en het niet in de gaten zou hebben.

Half Nederland weet niet dat er getornd wordt aan onze vrije artsenkeuze en het is ook onderbelicht in de media. Om kosten te besparen wil het kabinet dat je in de toekomst niet je eigen zorgverlener mag kiezen. Je mag dus alleen naar dokters die een (wurg)contract hebben met een zorgverzekeraar. Fantastisch geregeld toch in dit vrije land? Dat je zomaar vrije keus hebt van je zorgverzekeraar?

 

Macht
De zorgverzekeraars krijgen zo alle macht in handen. Zij bepalen naar welke dokter je mag en kunnen intussen fijn ’reserves’ opbouwen die ze in deze coronacrisis niet wensen te besteden aan betere betaling van ons zorgpersoneel, onder het mom van: ‘Dat moet de overheid maar doen; die vangen immers ook KLM en Booking op’. Maar van de overheid zal het zorgpersoneel het niet moeten hebben; afgelopen week strandde een Kamermotie voor betere zorgsalarissen. De regeringspartijen, waaronder het CDA van De Jonge, stemden tegen. Ach ja, de onmisbare zorg krijgt wel een applausje als ze extra waardering nodig hebben.

 

Vrijheid
De beperking van de vrije artsenkeuze lijkt niet op zich te staan. Ik begin me überhaupt zorgen te maken over mijn vrijheid in dit land. Ook de ‘coronaspoedwet’ waaraan het kabinet nu werkt, is een voorbeeld van een schrikbewind. Want als jij in je eigen huis gezellig met je vrienden of vriendinnen aan het koffiedrinken bent, mag de politie zonder huiszoekingsbevel je huis binnenvallen en al je bezoek beboeten. Mensen met een relatie die echter geen huishouden delen, moeten anderhalve meter afstand bewaren. Nieuwe relaties worden de komende tijd dus onmogelijk. Je niet-thuiswonende kinderen mag je niet meer aanraken en ook je kleinkinderen knuffelen is voorbij. De boetes variëren van € 435,= tot € 4000 of tot zes maanden gevangenisstraf, plus strafblad voor het overtreden van deze wet.

Alsof het nog niet genoeg is kan de minister deze wet, eenmaal aangenomen, verder aanpassen met nieuwe regels zonder toestemming van de Tweede Kamer.

Je vraagt je werkelijk af in welke tijd we leven. Dit is dus het nieuwe normaal om Covid-19 buiten de deur te houden. Een beroep op de overheid om meer in te zetten op preventie door mensen op weg te helpen naar een gezondere leefstijl, waardoor afweer en gezondheid verbeteren, wordt compleet genegeerd.

 

Abnormaal
Het nieuwe normaal is echt abnormaal. Door het instellen van een regime waarbij fysiek samenzijn nagenoeg onmogelijk wordt gemaakt, maak je mensen alleen maar ongelukkiger en dus zieker. Gezien de overspannen geestelijke gezondheidszorg geen prettig vooruitzicht! Dat het kabinet je (keuze)vrijheid wil afnemen, is een zeer ernstige kwestie.


Janneke Wittekoek, cardioloog

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

Geen feed gevonden

Body & Fit