Lifestyle & Gezondheid
Typography

(Tekst door: Ruud Erich)

NL Magazine Gezondheid & Lifestyle - Door de Corona-pandemie moesten heel veel mensen hun normale werkzaamheden tijdelijk onderbreken. Voor de Tilburgse kunstenaar Twan Hendriks was dat geen optie. Integendeel. Hij ontwikkelde de afgelopen maanden weer een aantal nieuwe projecten die geld moeten opleveren voor de strijd tegen de ziekte Parkinson.

Het grote project Parkinson Grasveld gaat weer van start, er wordt een speciale Vriendenclub opgericht en mensen kunnen werken van Twan Hendriks kopen, waarna vrijwel de hele opbrengst naar de Stichting Parki gaat.

 

Hoe het allemaal begon - historie ParkinsonGrasveld
Maar eerst maar eens even terug naar hoe het allemaal begon. In februari 2014 werd bij de Tilburgse beeldend kunstenaar Twan Hendriks (73) de ziekte van Parkinson vastgesteld. Hij was niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten en startte al vrij snel met een groots kunstproject. Tijdens workshops boetseert ieder die dat wil onder leiding van Twan een eigen grasfiguur.

De gedachte achter het kunstwerk is dat ieder grassprietje op zijn eigen unieke manier meedeint in dezelfde Parkinson-wind en dat ze elkaar samen overeind houden.

De grasfiguren worden gebakken en komen straks, met uiteindelijk ongeveer 300 unieke exemplaren, te liggen in het zogenoemde ParkinsonGrasveld, een keramisch veld van 5,3 x 5,3 meter verwijzend naar de wereldwijd 5,3 miljoen Parkinsonpatiënten.  

 

Workshops
Ongeveer 100 mensen hebben  tijdens de speciale workshops al een eigen grasfiguur gemaakt. ,,Door de Corona-uitbraak moesten wij helaas stoppen met de workshops. Per workshop kunnen er vijf mensen meedoen en dat mocht niet. In juli gaan we echter weer van start. En degene die de vijf personen bij elkaar brengt, ontvangt ook nog een gratis een ets van mij”, aldus Twan Hendriks.

Aan de workshops kunnen vriendengroepen, scholieren, families en ander clubjes meedoen steeds met maximaal vijf personen. Zij betalen € 150 per persoon inclusief een lunch en verder komen zij met een foto en een eigen verhaaltje in een speciaal boek te staan dat over dit project gemaakt wordt. Ook krijgen zij een exemplaar van dat boek. 

De workshops vinden op zondagen plaats in het Goretti-gebouw aan het Wilhelminapark in Tilburg. Twan: ”Daar hebben we ruimte zat om op anderhalve meter afstand van elkaar te werken. De reacties van de deelnemers zijn tot nu toe geweldig!’ De eerste workshop start weer op zondag 4 juli.

Het Grasveld-project moet uiteindelijk zo’n € 30.000 opleveren voor het ParkinsonFonds. Het is de bedoeling dat het kunstwerk wordt aangekocht door een  medische organisatie of instelling of door een museum. Ook die opbrengst gaat naar het ParkinsonFonds.


Comité van aanbeveling -  gerenommeerde namen
Het project trekt ook landelijk veel aandacht. In het comité van aanbeveling hebben onder andere prof. dr. Erik Scherder (VU Amsterdam), prof. dr. Vincenzo Bonifati, prof. dr. Arfan Ikram en dr. Wim Mandmakers Erasmus MC) dr. B. Jansen en drs . M. van Valderen (Tilburg) en directeur René Kruiff van het ParkinsonFonds plaats genomen.


Geplande activiteiten en corona-ellende
Maar Twan Hendriks heeft nog veel mee pijlen op zijn boog. Zo is er het speciale Parkinson-Event dat begin dit jaar zou plaatsvinden en waar Twan zijn Grasveld-project uitgebreid zou toelichten. ,,Ook die bijeenkomst moesten we uitstellen. De nieuwe datum is 1 april 2021 want we willen meer dan maximaal 100 mensen ontvangen. Ik hoop dus dat er dan een vaccin tegen Corona beschikbaar is. Het wordt een hele bijzondere avond met interessante sprekers, muziek en andere verrassingen’’.


Glas half vol
Zoals gezegd, Twan Hendriks heeft de afgelopen maanden allesbehalve stil gezeten. Een van zijn favoriete uitspraken is niet voor niks: mijn glas is niet half leeg, maar mijn glas in nog half vol. Zo startte Twan eveneens met het oprichten van een speciale Vriendenclub. Iedereen kan lid worden en zo het Parkinson-project steunen.

De vrienden betalen vijf jaar lang € 5,00 per maand. Zo vallen zij onder een speciale regeling waardoor zij hun bijdrages van de belasting kunnen aftrekken. Iedere nieuwe Vriend ontvangt als welkomstgeschenk een ets van Twan en één keer per jaar is er een gratis koffieconcert voor de leden van de Vriendclub. En de opbrengst? Ook dié gaat naar het ParkinsonFonds.


De actieve Tilburgse kunstenaar sluit af met nog een nieuwe actie die hij gaat starten. ,,Ik bedacht laatst dat ik eigenlijk genoeg inkomen heb om van te leven. Ik hoef geen extra geld te verdienen. Dus heb ik besloten om mijn eigen werk te gaan verkopen en de opbrengst daarvan aan de stichting Parki te schenken. We zijn nog aan het uitzoeken hoe we dat het beste kunnen regelen. In ieder geval moet het grootste deel van de opbrengst als schenking naar de stichting gaan’’.


Meer informatie
Wilt u meer weten over Twan Hendriks en zijn initiatieven, over de Stichting Parki en het ParkinsonGrasveld, raadpleeg dan http://wwww.stichtingparki.nl en http://www.kunstwan.nl

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

15 juli 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen