Lifestyle & Gezondheid
Typography

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid – Je ziet ze steeds meer, mensen met mondkapjes om niet besmet te raken of anderen te besmetten met corona-ellende.

Onze overheid heeft diverse regels opgesteld waar de burger zich aan dient te houden. Maar, wat zíjn nu eigenlijk al die regels? Wanneer en waarom moet je nu wel of niet een mondkapje dragen? Waaraan moet zo’n fraai mondkapje voldoen en waar kun je ze kopen? 

Wanneer is een mondkapje verplicht?
In het openbaar vervoer is het houden van anderhalve meter afstand vaak niet mogelijk en daarom moeten we elkaar met ingang van 1 juni ‘beschermen’ met het in het OV verplicht dragen van een mondkapje. Dat geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar in de trein, bus, metro en tram. Ook op veerponten is het dragen van een mondmasker verplicht. Op straat, in winkels of in andere openbare ruimtes is het dragen van een mondkapje niet nodig.

Hygiëneregels
Het dragen van een mondkapje is een aanvulling op de bestaande hygiëneregels. Maar, er zijn meer regels zoals:

 • 1,5 meter afstand houden;
 • thuis blijven bij ziekte en verkoudheid;
 • handen wassen met water en zeep;
 • niezen en hoesten in de elleboog;
 • papieren zakdoekjes gebruiken;
 • geen handen schudden.

 

Wat voor mondkapje moet ik dragen?
Reist u met het openbaar vervoer? Dan moet u een niet-medisch mondkapje dragen. Dit is een mondmasker dat niet in de zorg gebruikt wordt. Let op: een niet-medisch masker beschermt niet uzelf tegen het virus, maar verkleint de kans dat u anderen besmet. Ter verhoging van de Staatskasvreugde wordt er uiteraard gehandhaafd en riskeer je een forse boete van maar liefst
€ 95,00 als je mondkapje niet aan de eisen voldoet.

Er zijn 2 soorten mondkapjes die geschikt zijn voor het openbaar vervoer: 

 • Een wegwerpmondkapje: deze kunt u één keer gedurende circa 3 uur gebruiken.
  Kosten ongeveer €0,40 cent per stuk;
 • Herbruikbare mondkapjes: mondkapjes die meerdere keren te gebruiken zijn omdat ze gewassen kunnen worden. Kosten: van €5,00 tot €20,00.

Het is ook mogelijk om zelf een mondkapje te maken van katoen, bijvoorbeeld van een zakdoek,
t-shirt of kussensloop. Een sjaal of een mondkapje van een sok zijn niet toegestaan in het OV. Zie ook de voorbeeldinstructie voor een niet-medisch mondkapje.

 

NLMagazine mondkapjes
Niet-medische mondkapjes zijn ruim voorradig bij drogisterijen, supermarkten en verschillende andere winkels. Het is natuurlijk wel zo leuk als je je mondkapje aanschaft in onze eigen NL-magazine  webshop. Zie https://shop.spreadshirt.nl/NLMagazine/accessoires+mondkapjes?q=P185 waar je je mondkapje kunt personaliseren of kunt bestellen met vermelding van een bepaalde regio.

 

Hoe gebruik ik veilig een mondkapje?
Een niet-medisch mondkapje verkleint de kans dat het coronavirus via druppels uit mond en neus wordt verspreid. Daarvoor is het wel belangrijk dat u het masker op de juiste manier draagt en gebruikt. Hieronder enkele aanwijzingen:

 • Was uw handen met water en zeep voordat u het masker opzet;
 • Gebruik alleen de touwtjes of elastiekjes om het mondkapje op te zetten, raak de binnenkant niet aan;
  Zorg dat het masker goed aansluit op het gezicht en dat de neus en mond goed bedekt zijn;
 • Als u het mondkapje weer afzet wast u eerst weer uw handen met water en zeep;
 • Gebruik wederom de touwtjes of elastiekjes om het masker af te zetten en raak de binnenkant niet aan;
 • Gooi het mondkapje weg (wegwerpmasker) of was het masker op 60 graden (herbruikbaar masker).

 

De website www.vergelijkmondkapjes.nl biedt actuele informatie over het gebruik van mondmaskers en verkooppunten van mondkapjes in Amsterdam. Let op: op veel stations zijn de maskers nog niet te koop. Zorg dus dat u voordat u gaat reizen een mondkapje in huis hebt. 

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

15 juli 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen