Lifestyle & Gezondheid
Typography

NL Magazine Lifestyle & Gezondheid - In 1918 werd de wereld geteisterd door de Spaanse Griep die twee jaar later als vanzelf weer verdween. Deze pandemie leidde tot miljoenen doden; schattingen lopen uiteen maar men vermoedt dat wereldwijd minimaal 20 miljoen mensen zijn gestorven aan de gevolgen van dit virus.

Artsen stonden voor een raadsel, wisten niet dat een virus de oorzaak was laat staan dat ze wisten hoe een virus te bestrijden. Het duurde nog tientallen jaren voordat de medische wetenschap ging begrijpen hoe een virus in elkaar steekt en hoe je vaccins ontwikkelt.

Sindsdien is, dankzij de voortuitgang van de medische wetenschap en sterk verbeterde hygiëne in grote delen van de wereld, onze levensverwachting toegenomen met 20 tot 30 jaar, een ongekende toename die in onderstaande grafiek goed tot uiting komt.

 

 De grootste stijging zien we vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw toen onze sanitaire voorzieningen sterk verbeterden evenals, met name in de westerse wereld, de gezondheidszorg.

Wat betekent dat voor onze moderne samenlevingen?
We hebben dus vooruitgang geboekt; de behandeling van allerlei ziekten, ziektebeelden en aandoeningen maar ook onze kennis over virussen staat op een hoog niveau. En toch staan we weer voor een raadsel want we weten (nog) niet goed hoe we om moeten gaan met COVID-19. Tuurlijk, er wordt keihard gewerkt aan een vaccin, maar onze moderne samenlevingen maken de strijd tegen de verspreiding van het COVID-19 virus bijzonder lastig.

Wereldwijd leven steeds meer mensen in miljoenensteden, we reizen de hele wereld over, doen dat ook vaker en we komen in grote getalen bijeen tijdens seminars, sportevenementen en optredens van artiesten. Dat heeft tot gevolg dat een virus zich tegenwoordig veel sneller verspreidt dan 100 jaar geleden.

Kortom, we worden steeds ouder dankzij onze sterk verbeterde gezondheidszorg, voeding en hygiëne maar toch lijkt het erop dat we nog steeds kunnen worden overgeleverd aan de genade van moeder natuur. Of dat ooit zal veranderen waag ik te betwijfelen...

French Paulitz

Foto door Tristan Le via Pexels

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

06 juni 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen