Lifestyle & Gezondheid
Typography

NL Magazine Lifestyle - Wist je dat het voor je gezondheid goed is om af een toe een middagdutje te doen? Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten blijkt uit een Zwitsers onderzoek van het tijdschrift Heart. Toch moet je niet te pas en te onpas gaan slapen, want dat is net zoals een te zware laptoptas heren niet goed!

Hart- en vaatziekten 

Maar liefst acht jaar lang zijn 3500 Zwitserse volwassenen tussen de 35 en 75 jaar gevolgd en onderzocht. De groep werd opgesplitst in drie groepen waarbij de eerste groep bijna nooit een dutje deed, de tweede groep tweemaal per week en de derde groep bijna elke dag. De groep die gemiddeld twee middagdutjes per week deed kregen het minst last van hart- en vaatziekten. Daarbij werd ook gekeken naar andere factoren. 

Twee keer per week 

Het beste is om twee keer per week tussen de middag eventjes te gaan slapen. Helaas maakt het tijdschrift niet echt duidelijk hoe lang die slaapjes moeten duren. Maar twintig minuten moet voldoende zijn om bij te tanken. Mentaal ga je er ook op vooruit. Door eventjes te slapen gaat je energie omhoog en voel je je fitter en vrolijker. Het maakt niet eens uit of je echt slaapt of gewoon even de ogen dichtdoet, ontspant en wegdroomt. De positieve effecten zijn hetzelfde. 

Alerter 

Het Amerikaanse ruimtevaart NASA promoot eveneens de powernap. De instantie deed onderzoek naar de prestaties in combinatie met middagdutjes. Medewerkers die vijfentwintig minuten een powernap deden waren maar liefst 54% opmerkzamer. Situaties inschatten ging hun beter af in vergelijking met medewerkers die geen powernap deden. Nu zijn de middagdutjes zelfs verplicht voor trainers en piloten. 

Minder stress 

Een middagdutje doen werkt eveneens stres verlagend. Hierdoor is de kans op een burn-out kleiner. Een korte onderbreking midden op de dag doet je irritatiegevoelens dalen. Zo maak je je bijvoorbeeld minder druk over een keuze maken tussen een eastpak rugzak of herschel rugzak. En je hebt de tijd om gedachten te ordenen. Je stopt met waar je mee bezig bent en dat is goed voor je lichaam. Het werkt hetzelfde als een blokje om. Na een wandeling is het vaak ook makkelijker om problemen te verhelpen. Een hele dag slapen is ongezond, maar af en toe een middagdutje is zo gek nog niet. 

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

02 juni 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen