Lifestyle & Gezondheid
Typography

NL Magazine Lifestyle - Wie last heeft van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting krijgt vaak last van een burn-out. Maar wist je dat het omgekeerde ook kan? Door verveling, weinig uitdaging en desinteresse kan je in een bore-out belanden. Wat is dat precies? En wat kan je ertegen doen? 

Verveling 

Een burn-out en bore-out lijken qua symptomen op elkaar. Wie met een bore-out te maken krijgt voelt zich namelijk ook opgebrand door stress, maar ditmaal door verveling. Continue onder je niveau werken kan je opbreken. Ook als je thuis zit en je geen nieuwe dingen leert heb je kans op constante verveling. Je zelfvertrouwen daalt en je begint te twijfelen aan wat nog nuttig is in het leven. Je voelt je moe en hebt niet eens meer zin om je weekendtas in te pakken voor een leuk uitje. 

Social media 

Iedereen kan te maken krijgen met een bore-out. Toch zijn het de jonge onervaren mensen op de arbeidsmarkt die er vaak mee te dealen krijgen. Ze zijn nog zoekende in het leven en bovendien krijgen ze soms niet veel verantwoordelijkheden op het werk. Hierdoor hebben ze tijd om privé te surfen en uren te besteden aan het uitzoeken van een cowboysbag of schoudertas heren. Bovendien lijkt iedereen op social media het goed voor elkaar te hebben. De meeste hebben een leuke baan, partner en huis. Besef je dat het erg moeilijk is om in alles het beste na te streven.  

Uitdaging 

Heb je een baan, maar mis je de uitdaging? Dan moet je zorgen voor verandering. Wie geen nieuwe prikkels meer ervaart kan van baan veranderen, maar je kunt het ook bespreekbaar maken met je collega. Wie weet kunnen jullie ruilen van taak. Of ga een gesprek aan met je leidinggevende en vertel hem eerlijk hoe je je voelt. Kijk samen of er iets te veranderen valt, zodat je baan beter aansluit op je persoonlijke behoeftes en het voor jou interessanter wordt. 

Normen en waarden

Heb je baan die niet strookt met je normen en waarden dan voelt het werk wat je doet niet goed. Het staat haaks op jouw levensinstelling. Dat zorgt ervoor dat je motivatie verdwijnt en je het liefst thuisblijft. De kans op een bore-out wordt dan steeds groter. Herken je dit gevoel? Dan is het echt tijd om een nieuwe baan te zoeken waarin je wel je ei kwijt en waar je blij van wordt. 

Professionele hulp 

Erkennen dat je een bore-out hebt is de eerste stap, maar er iets aan doen is de tweede stap. Bedenk waar je als kind van genoot en in hoeverre dat in jouw baan overeenkomt. Bedenk een plan om dat gevoel van vroeger weer te bereiken. Ga goed bij jezelf te rade waarom je huidige baan of leven je niet gelukkig maakt. Kom je er zelf niet uit ga dan op zoek naar professionals die je verder helpen.  

Drogisterij

Quote

Lifestyle nu.nl

02 juni 2020

Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Body & Fit

Aanbevolen artikelen