22
Mon, Jul

Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Economie/Maatschappij/Gezondheid - De impact die het Coronavirus heeft op de gezondheid, op het gedrag en op de omgang met de medemens, heeft er een nieuwe variant bij: de beursontwikkeling! De Europese aandelenbeurzen raken verder in de rode cijfers vanwege de impact die het Coronavirus heeft op de progressieve toenemende bekommernissen rondom de economie. Er wordt sinds het uitbreken van het virus vrijwel niet meer gehandeld in risicovolle aandelen, terwijl dat tot voor kort nog wèl het geval was. 

Waardedaling aandelen
De STOXX 600, een fonds dat ernaar streeft rendement te volgen  van een index bestaande uit de top zeshonderd grootste Europese bedrijven, toont sinds enkele dagen een dalende tendens (1.9%). Aandelen van mijnbouwbedrijven tonen een nog verdere daling (2,2%) en worden in Europa het hardst geraakt vanwege hun relatie met de Chinese markt.

Ook de Amsterdamse AEX-index laat een verlies zien van iets meer dan 2%.  In de Franse aandelenindex CAC daalt de waarde van luxemerken waaronder LVMH, Hermes en Kering (onderdeel van Gucci) met meer dan 2,5% omdat deze bedrijven normaalgesproken voor een groot deel afhankelijk zijn  van de vraag uit China.

De Britse aandelenindex FTSE 100 toont een gemiddelde daling van 2,2 procent. Net als in Frankrijk vertonen ook in Engeland luxemerken als Burberry een daling van maar liefst ca 4.5%. Daar de toeristenstroom terugloopt, ondervindt ook de vliegtuigindustrie nadelen van het coronavirus. De gemiddelde daling in deze industrie bedraagt ca 2,0% met British Airways-eigenaar IAG als grote uitschieter met een daling van meer dan 5%.

Paniek?
Te oordelen naar de berichten ziet het er naar uit dat China een epidemie niet kan tegenhouden. Het virus heeft zich inmiddels dan ook al over meer dan tien landen verspreid en eist dagelijks dodelijke slachtoffers. Paniek? Ik weet het niet, wel weet ik dat een medicament tegen het virus (nog) niet bestaat.

Jos de Jong

Quote

NOS politiek

e-Matching