Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij – De Zorgambassade, een nationale ‘Denk- en doetank’ voor de zorg, is een initiatief van Felice Verduyn-Van Weegen. Elk jaar buigen zestien ambitieuze zorgprofessionals zich over de belangrijkste problemen uit de zorg. Zo bereikt bijvoorbeeld maar 35% van de zorginnovaties de patiënt, terwijl de zorgsector juist behoefte heeft aan innovatie vanwege stijgende kosten en een beklemmend personeelstekort.

“Nederland geeft momenteel meer dan € 85 miljard uit aan zorg, waarom komen zorginnovaties dan zo lastig van de grond?” vraagt initiatiefneemster Felice Verduyn-Van Weegen (Investment Manager at LSP (Life Sciences Partners) zich af. “De kennis is er en de technologie is er, maar ergens loopt het spaak in de implementatie.” Felice besprak de kwestie met andere jonge zorgprofessionals, die allen het probleem herkenden en besloot om daar samen iets aan te gaan doen en legden derhalve de basis voor de Zorgambassade, een denk- en doetank voor de zorg.

Samenwerking
De Zorgambassade opereert onafhankelijk, maar wordt gesteund door grote namen als VGZ, Zilveren Kruis, Philips, Novartis, Amgen, Gemeente Amsterdam, Amsterdam Economic Board, Smart Health Amsterdam en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Erik Gerritsen, Secretaris-generaal van laatstgenoemde, is gecharmeerd van het nieuwe initiatief: “Je moet altijd op zoek naar positieve energie, want daar begint het toch. Dit was zo’n voorbeeld van een aantal jonge mensen met een mooi idee: specifiek werken aan zorgvraagstukken; heel concreet en operationeel en dus een denk- én vooral doetank.”


Verbetering voor optimale zorg
De Zorgambassade is van mening dat er, om de beste zorg te blijven leveren, meer kennis moet worden gedeeld, er een betere samenwerking komt en dat professionals samen de meest complexe problematiek te lijf gaan. Elk jaar selecteert zij daarom zestien zorgprofessionals uit alle hoeken van de zorg: van beleidsmaker tot inkoper van softwareprogrammeur tot zorgverlener. Naast hun gewone baan, werken zij in één jaar tijd aan vier zorg-thema’s. Ze krijgen trainingen en worden professioneel begeleid door de Boston Consulting Group (BCG). Na één jaar liggen er vier concrete schaalbare oplossingen.


Zorgveld
Veelzijdigheid van perspectieven is essentieel voor het succes, denkt initiatiefneemster Felice Verduyn-Van Weegen. “Daarom zoeken we een breed scala aan deelnemers en partners. Wil je de barrières doorbreken, dan moeten alle spelers uit het zorgveld meedoen.”

Bron: Amsterdam Economic Board

 

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching