Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij - Op donderdag 3 oktober 2019 organiseert Rutgers in Den Haag de Johannes Rutgers Dialoog over de wereldwijde toenemende druk op seksuele rechten. Bewegingen, van rechts tot links en van progressief tot conservatief, voeren in veel landen steeds vaker een strijd om seks om bijvoorbeeld vrouwenrechten, het homohuwelijk en abortus. Wat is de rol van Nederland in deze internationale strijd? Aan het woord komen onder andere minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en socioloog David Paternotte aan de Vrije Universiteit Brussel.

Dat seksuele rechten en gezondheid in veel landen steeds meer onder druk komen te staan, is zorgwekkend. Naar schatting hebben wereldwijd 214 miljoen vrouwen geen toegang tot moderne anticonceptie. En jaarlijks zijn er 25 miljoen onveilige abortussen. Nederland is internationaal koploper als het gaat om het bevorderen en realiseren van seksuele gezondheid en rechten. Er wordt naar Nederland gekeken én geluisterd. Maar ook in Nederland ziet Rutgers steeds meer discussie rond deze thema’s.

Dialoog
De Johannes Rutgers Dialoog gaat dieper in op de rol van Nederland in de internationale strijd om seks. Wat houdt conservatisme en populisme in? Wat betekent oppositie voor de wereld van seksuele gezondheid en rechten? Wat doet Nederland om een tegenbeweging te creëren? Wat doen maatschappelijke organisaties? En is dat genoeg?

Sprekers
Aan het woord komen - naast minister Sigrid Kaag en socioloog David Paternotte - onder andere journalist Daan Borrel (o.m. NRC, Parool, Groene Amsterdammer), onderzoeker Brenda Bartelink aan de Universiteit Groningen, Joyce Hamilton (senior internationaal beleidsmedewerker COC Nederland) en student geneeskunde & SheDecides youth leader Floortje van der Plas. Tweede Kamerleden Lilianne Ploumen (PvdA) en Anne Kuik (CDA) leveren een videobijdrage. Journalist en presentator Liesbeth Staats verzorgt de moderatie.

Over Rutgers
Mensen hebben de vrijheid om eigen keuzes te maken op het gebied van seksualiteit en reproductieve gezondheid. Rutgers verbindt daarvoor onderzoek, praktijk en lobby. Ons werk kenmerkt zich door een inclusieve en activistische benadering van seksuele vorming, verbeterde toegang tot anticonceptie en veilige abortus en de preventie van seksueel geweld. Hierbij ligt onze focus op mensen tot 30 jaar. Rutgers is actief in 18 landen. Onze organisatie bestaat uit 140 gepassioneerde professionals in Nederland en Indonesië.

Quote

NOS politiek

e-Matching