20
Fri, Sep

Politiek & Maatschappij
Typography

Het moet niet veel gekker worden - Door Jos de Jong - NLMagazine/Den Haag, Politiek & Maatschappij, zorg, zorgverzekering, zorgpremie - De zorgpremie die voor zovele mensen een doorn in het oog is en elk jaar standaard ‘maar gewoon eventjes wordt verhoogd’, gaat ook volgend jaar weer omhoog en wordt minimaal een tientje per maand duurder.

Het kabinet rekent voor 2025 op een minimale maandpremie van ongeveer € 160,=. Nu lijkt een tientje verhoging misschien niet onoverkomelijk, maar er is èlk jaar wel weer een excuus om de premie te verhogen. En dan hebben we het ook nog maar alleen over de basisverzekering…

Wanneer kapt men eens met al die verhogingen

Uiteraard een vraag met een retorisch antwoord, maar toch vraag je je af of men in Den Haag niet een beetje de kluts kwijtraakt. Het ministerie van Volksgezondheid heeft gewoontegetrouw haar jaarlijkse berekening voor een nieuwe basispremie gemaakt en die moet op Prinsjesdag worden gepresenteerd.

Tja, waar kom je dan op uit! Voor 2025 stelt het Ministerie daarom de jaarpremie maar vast op € 1900,= tegenover de € 1792,= in 2024. De gemiddelde maandpremie ligt nu net onder € 150 en gaat komend jaar naar minimaal € 160,=.

Maar, dat is nog niet alles – ook de zorgtoeslag stijgt mee

Of premiebetalers inderdaad een bedrag van € 160,= voor totale zorg gaan betalen, blijft altijd toch weer een vraag en biedt absoluut geen zekerheid. Onze grote vrienden van de verschillende verzekeringsmaatschappijen stellen uiteindelijk zèlf de hoogte van de premie vast die bij elke maatschappij weer op een ander bedrag terecht komt. Hoe hoog de basisverzekering zal bedragen wordt half november bekend. Dan gaan alle maatschappijen weer lekker met elkaar concurreren en kunnen de consumenten weer aan de bak voor hun keuze voor de hun best passende verzekering. De laagste inkomens worden gelukkig voor de premiestijging gecompenseerd; de zorgtoeslag wordt met zo’n € 80,= verhoogd.

Natte vingerwerk?

De verklaring van het Ministerie voor het extra tientje in de maand is dat de lonen in de zorg zijn gestegen en dat we te maken hebben met een stijgende inflatie waardoor álles duurder wordt. En dus worden die hogere kosten, zoals gewoonlijk doorberekend naar de premiebetaler. Voor de premiebetalers wordt alles duurder, maar slechts een kleine groep van deze betalers (waaronder tevens de ambtenaren) heeft wellicht een salarisverhoging gekregen. En dat geldt bepaald niet voor iedereen. De afgelopen jaren steeg de zorgpremie al flink. In 2015 lag de gemiddelde premie nog net onder de €100,= per maand.

Zorgpremie blijft verder stijgen

De plannen om het eigen risico te verlagen werd tijdens de verkiezingscampagne met applaus begroet. Voor de komende twee jaar blijft het eigen risico staan op € 385,=. In 2027 wordt dit bedrag met meer dan 50% verlaagd tot € 165,=-. Iedereen weet natuurlijk ook dat de regering geen filantropische instelling is en dat ook nooit zal worden en dus zal die verlaging wel weer ergens anders in rekening worden gebracht. En dat klopt dus ook.
Daarom stijgt de zorgpremie voor 2025 terwijl het eigen risico tot 2027 blijft staan op € 385,=. De verwachting is daarom dat die zorgpremie ook de komende jaren aanzienlijk zal stijgen.
Het geld moet immers èrgens vandaan komen.

Betalen we niet al genoeg aan de zorgverzekering?

Iedereen betaalt dus alleen voor de basisverzekering ca € 160,= per maand ofwel € 1920,= per jaar. Maar voor de meeste mensen is alleen een basisverzekering niet voldoende en verzekert men zich extra voor tandheelkunde, alternatieve geneeswijzen etc. Gemiddeld komt dat ongeveer uit op zo’n € 185,= per maand ofwel € 2220,= per persoon per jaar. Vervolgens betaalt men een eigen risico van € 385,00 per jaar waarna men ook nog eens wordt belast met een jaarlijkse bijdrage aan zorgverzekering van rond de € 380,=. Alles bij elkaar komt het totale bedrag wat iedereen betaalt globaal per jaar neer op € 2220,= plus € 385,= plus € 380,= = € 2985,00 ofwel € 248,75 per persoon per maand. En dan te bedenken dat dit bedrag elk jaar maar weer hoger en hoger wordt en al héél snel de € 3000,= zal bereiken. Dat zijn forse bedragen voor elke burger en met name voor de mensen met een kleine portemonnaie.
Laten we hierbij niet vergeten dat de verzekeringsmaatschappijen er niet altijd op uit zijn om door hun klanten gemaakte zorgkosten geheel te vergoeden. Vaak zijn er weer allerlei kleine afwijkingen waardoor een kostenpost slechts deels of helemaal niet wordt vergoed.

Vreemd…

Het Ministerie verwacht dat meer mensen gebruik zullen maken van de zorg als het eigen risico omlaag gaat. Men is er dus schijnbaar van overtuigd dat het aantal zorgbehoevenden veel groter is dan aanvankelijk werd verondersteld. Inderdaad dus heel fijn om het eigen risico daarom te verlagen, maar waarom moet die prémie dan steeds verder omhoog. Het kabinet wil dit compenseren met het verlagen van de inkomstenbelasting, het stokpaardje van de PVV tijdens de formatieonderhandelingen, maar of dat werkt….
De zorgcirkel draait dus gewoon door alsof er niets aan de hand is. Meer mensen gaan dus schijnbaar zorg gebruiken waar men voorheen dus blijkbaar financiële moeite mee had.
Nu verder ook nog maar even afwachten wat het uitkeringsstandpunt van de puur commerciële verzekeringsmaatschappijen wordt…

Bronnen: De Limburger, Haagse bronnen aan de hand van uitgelekte cijfers voor Prinsjesdag aan De Telegraaf.

Quote

NOS politiek

e-Matching