24
Thu, Oct

Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine, Oorlog en vrede – Onlangs beweerde president Biden in een toespraak tot het volk dat de VS nergens ter wereld in oorlog is, schrijft Dave DeCamp.

I’m the first president in this century to report to the American people that the United States is not at war anywhere in the world”, aldus Biden.

Ik geloof dat Biden ‘een beetje verkeerd is ingelicht’. Immers, de VS bezetten momenteel Oost-Syrië, zijn betrokken bij gevechtsoperaties in Irak en leveren inlichtingen en wapens aan Israël en Oekraïne. Ongeveer een half uur voordat Biden zijn toespraak hield, kondigde het Amerikaanse Central Command nota bene nog aan dat het nieuwe aanvallen zou uitvoeren op de Houthi’s in Jemen. Sinds januari heeft de VS honderden aanvallen uitgevoerd in Jemen als onderdeel van een nieuwe oorlog die niet is geautoriseerd door het Congres.

Amerikaanse marinecommandanten hebben de strijd tegen de Houthi’s in de Rode Zee omschreven als de grootste zeeslag waarin de VS sinds de Tweede Wereldoorlog verwikkeld is. In april meldden Amerikaanse militaire functionarissen dat de munitie die in de Rode Zee is gebruikt en andere bombardementen die Biden sinds 7 oktober in Irak en Syrië heeft bevolen, de VS ongeveer $ 1 miljard hebben gekost.

De VS is ook betrokken geweest bij gevechtsoperaties tegen Irak en Syrië. Eerder deze maand meldde ‘Centcom’ dat het betrokken was geweest bij 196 partneroperaties in beide landen in de eerste helft van 2024. Amerikaanse troepen die in Syrië zijn ingezet, worden niet verwelkomd door de overheid, waardoor het een illegale militaire bezetting is.

Eerder dit jaar en eveneens eind 2023 vochten de VS tegen sjiitische milities in Irak die Amerikaanse bases aanvielen als reactie op de Amerikaanse steun voor de Israëlische aanval in Gaza. In januari werden drie Amerikaanse troepen gedood bij een drone-aanval op Tower 22, een geheime basis in Jordanië, vlak bij de Syrische grens.
De VS lanceerde meerdere rondes van luchtaanvallen op de sjiitische milities, die deel uitmaakten van de Iraakse veiligheidstroepen. De bomaanslagen maakten de Iraakse regering woedend, die de VS vervolgens adviseerde zich terug te trekken terwijl beide partijen nu onderhandelen over de toekomst van de Amerikaanse aanwezigheid.

De VS heeft Somalië dit jaar ook meerdere keren gebombardeerd om de in Mogadishu gevestigde regering te steunen tegen al-Shabaab. De VS lanceerde ook een luchtaanval die volgens hen  gericht was op ISIS in Somalië  in mei.

Naast de directe strijd, leveren de VS ook enorme hoeveelheden militaire hulp en inlichtingenondersteuning voor de oorlog van Oekraïne met Rusland en de genocidale campagne van Israël in Gaza. President Biden heeft de VS en Rusland dichter bij een directe oorlog gebracht dan ooit tevoren in de geschiedenis en is doorgegaan met het mogelijk maken van een massaslachting van Palestijnen.

Tja, hoe zit dat dan, want Biden beweert zelf dat hij ‘de eerste president in deze eeuw is die aan het Amerikaanse volk rapporteert dat de Verenigde Staten nergens ter wereld in oorlog zijn’.

Bronnen

- President Biden Claims the US Isn't at War as He Bombs Yemen - News From Antiwar.com
- Whitehousegov, July 24th 2024  
-
U.S. Central Command op X: 'July 24 U.S. Central Command Update In the past 24 hours, U.S. Central Command (USCENTCOM) forces successfully destroyed two Iranian-backed Houthi missiles on launchers in a Houthi-controlled area of Yemen. It was determined these weapons presented an imminent threat to U.S., https://t.co/fUcNfdP8MM' / X
- De Dissident.one

-
US and British Strikes Killed 16 Civilians in Yemen on May 30 - News From Antiwar.com
-
CENTCOM Says It Was Involved in 196 Operations Against ISIS in Iraq and Syria in First Half of 2024 - News From Antiwar.com
-
Navy has spent nearly $1B in Middle East, including against Houthi threat, secretary says (thehill.com)
- United States Africa Command (africom.mil)

Quote

NOS politiek

e-Matching