Nieuwe EU-surveillanceplannen gelekt - De Europese Commissie richt zich nog meer op haar burgers. De monitoring van “SMART”-apparaten zal sterk worden uitgebreid.
NLMagazine, Politiek & Maatschappij - Een intern voorsteldocument, opgesteld namens de Europese Commissie, is naar de media gelekt, aldus schrijft Thomas Oysmüller. Ook al worden de plannen misschien niet op precies dezelfde manier uitgevoerd, het document laat duidelijk zien wat de Commissie wil: een enorme uitbreiding van het toezicht. Van WhatsApp tot de ‘slimme’ koelkast – vrijwel alle eindapparaten zullen in de toekomst (zelfs meer) worden gebruikt voor monitoring.
Big Brother EU
Zo bericht t-online exclusief over het 28 pagina’s tellende document, dat 42 punten bevat die pleiten voor strenger toezicht. De plannen, getiteld ‘Aanbevelingen van de deskundigengroep over hoe de toegang tot digitale gegevens kan worden gereguleerd om effectieve wetshandhaving te garanderen’, zouden ‘een ongekende inbreuk op de privacy van elke EU-burger vertegenwoordigen’, zeggen voorstanders van gegevensbescherming.
Opheffen privacy/briefgeheim
De commissie is uiteraard niet geïnteresseerd in een gigantisch surveillancegebouw – zegt ze. Officieel wil het “actie ondernemen tegen de georganiseerde misdaad en terrorisme in een vroeg stadium signaleren en bestrijden”. Om dit te doen moet de privacy of het briefgeheim worden opgegeven. Daarom moet de wetgeving worden aangepast aan “de nieuwe technische mogelijkheden van criminelen, die steeds meer in de digitale ruimte opereren en mogelijke misdaden plannen”.
Zo moeten onderzoekers in de toekomst de encryptie van messengerdiensten als WhatsApp kunnen verwijderen, een oude wens van de Europese Commissie. Ze zou graag een “moedersleutel” hebben. Als fabrikanten als Apple, Google of Meta niet meewerken, moeten sancties ook mogelijk zijn.
Onderzoekers zijn momenteel niet in staat de end-to-end-encryptie van messenger-diensten te omzeilen. De gegevens worden gecodeerd op de telefoon van de afzender en pas gedecodeerd aan de kant van de ontvanger. Er is geen achterdeur. Onderzoekers kunnen alleen proberen de telefoons te ontgrendelen en vervolgens de chats te evalueren. Dit kan erg lang duren en werkt mogelijk niet. Geheime diensten hebben echter wel de mogelijkheid om verwijderde berichten te herstellen als ze de apparaten in beslag nemen.
Maar het document gaat niet alleen over transparante chats. Ook het IOT (‘Internet of Things’
(Internet der Dingen) – een essentieel onderdeel van de vierde industriële revolutie – staat centraal.
Dit is wat er staat:“Er moet voor worden gezorgd dat er veel standaardisatie plaatsvindt en dat daar ook het Internet of Things onder valt, inclusief bijvoorbeeld connected auto’s en alle vormen van connectiviteit.”
Dit kan ook gevolgen hebben voor huisassistenten zoals Google Home, Alexa of de Apple Assistant, maar ook voor slimme koelkasten of soortgelijke apparaten. Ook moet het mogelijk zijn om toegang te krijgen tot gegevens en deze bij twijfel te gebruiken. Iedereen die de onthullingen van Edward Snowden heeft gevolgd, weet dat Amerikaanse diensten dit al kunnen doen. De Europese Commissie wil blijkbaar soortgelijke bevoegdheden.
Ook de controversiële en ongrondwettelijke bewaring van gegevens wordt in het document opnieuw bepleit. De gegevensbeschermingsfunctionarissen van de Piratenpartij zeggen over het gelekte voorstel van de Commissie: “Alles wat we doen, waar we ons verplaatsen en met wie we communiceren, moet op elk moment en zonder barrières zichtbaar zijn.
Bron: Dissident