Politiek & Maatschappij
Typography

Door Borf Timsius - NLMagazine/Column - Die vraag komt regelmatig bij mij bovendrijven als ik weer eens iets lees of beluister over het verloop van het Haags folkloristisch gezelschapsspelletje: “Doet-ie‘t’ of ‘doet-ie’t niet”.

De één heeft zijn vrieskist ingeschakeld en daarin inmiddels al zijn oude idealen diepgevroren. Een ander stapt over zijn eigen schaduw heen, althans daar dreigt hij of zij mee. En weer een ander doet zelfs een stap naar voren. (Ja, ja, ’t is wat).

Allemaal bereid om coûte que coûte het land te redden door het te besturen. Waarbij dan blijkbaar vergeten wordt, dat besturen zoiets betekent als doelstellingen formuleren, nastreven en realiseren. De tent runnen!

Geertie , een kerel van stavast en beschermer van cultuur en beschaving, zoals hij dat althans voor zich ziet. Maar zijn bruin gedachtengoed zegt hij, in de koelkast, wellicht zelf de vrieskist opgeborgen te hebben. Nu maar hopen dat de stroom niet uitvalt of hij zijn rekening vergeet te betalen. Dan stroomt al die bagger over straat.

Carolintje, slimme vrouw die werkelijk gelooft dat die max 100.000 landbouw- en veeboeren, alsmede tuinderijen, Nederland op de been en aan het eten zo u wilt vreten, houden. En begrip eist, dat die ondernemers als 3e of 4e generatie, nog eens 100 jaar door kunnen gaan op het zelfde perceel. Sneu voor die vele duizenden winkeliers en kooplieden, die verdwenen door de marktinvloed van de Hema’s, de Aldi’s, de H&M’s etc, Zonder serieuze ondersteuning van de overheid legden zij het loodje, toen ze feitelijk uitgeboerd raakten. Dan die Boerenpartij 2.0, van Carolien en Mona, die ons wil doen geloven dat alleen zij werkelijk het Nationaal Belang dienen.

Dilan? Ook al zo’n slimme vrouw. Trok als eerste de stekker uit een eventuele samenwerking met Geertie, om vervolgens daar, niet gehinderd door enige actieve herinnering, op terug te komen. Zeker nu haar vorige baas kiest voor een carrière en het hoogste ambt inlevert. Een nieuwe gewoonte overigens in de politieke arena. Als jouw politieke leven lijkt op te drogen dan ga je voor een nieuwe uitdaging met meer continuïteit. Het “iets” hogere salaris of toegenomen invlooed neem je dan maar op de koop toe mee. Voorgangers in deze commedia dell'arte: Ernst Kuipers, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra, Henk Staghouwer, Gunay Uslu etc. etc.

Maar wie o wie redt Pietertje. Met stip één van de beste parlementariërs, die nog steeds gewoon in het wild rond loopt, een echte feitenomnivoor en dossiertijger. Behept met een origineel denkvermogen en naar het lijkt: zeer principieel. Maar helaas geen leider of manager. Draait als een willekeurig weermannetje met alle winden mee. Wanneer staat er in zijn club iemand op, die hem aan de hand neemt en uit zijn lijden verlost? Laat Pietertje zijn werk in de 2e lijn vervullen en een gekwalificeerde en deskundige, het stukje onderhandelingstechniek overnemen. Onderhandelen is namelijk niet alleen sjacheren, maar naast nemen vooral ook geven.

Enig altruïsme onder betrokken lijkt me daarom zeer heilzaam en voorkomt mogelijk een leger aan a.s. wachtgelders, als ze na een paar maanden regeren, of wat daar voor doorgaat, uiteindelijk die nieuwe verkiezingen moeten en zullen uitschrijven. Gevolg lijkt dan wel dat BBB en NSC (een CDA 2.0) deels worden weggevaagd, de PVV tot normale proporties (alleen nog het echte semi-bruine volk) terug valt en een aantal verliezers van de vorige verkiezingen weer wat terug kunnen krabbelen.

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching