Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Politiek & Maatschappij - Nog een gelukkig nieuwjaar (mag het nog?) namens Bas, Kim en Tineke! 2024 belooft een spannend jaar te worden: over een half jaar staan de Europese verkiezingen voor de deur. Dit betekent tegelijkertijd ook dat de lopende wetgevende dossiers de komende maanden moeten worden afgerond.

De politieke agenda was dan ook bomvol deze Straatsburgweek, met onder meer succes voor Bas op twee dossiers en het Europees Parlement dat de confrontatie zocht met de Europese Commissie. Welkom bij je wekelijkse portie Europese politiek.

🇭🇺 Parlement wil rechtszaak tegen Commissie – Dat het al lange tijd slecht gaat met de rechtsstaat in Hongarije, dat weten we. De Europese Commissie besloot daarom miljarden euro’s aan EU-subsidies te bevriezen; pas als Orbán de onafhankelijke rechtspraak zou herstellen, zou het geld vrij worden gegeven. En hoewel alle onafhankelijke experts het erover eens zijn dat er geen enkele sprake is van herstel, besloot de Europese Commissie in december toch om 10 miljard euro vrij te geven – niet geheel ontoevallig nadat Orbán op de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van Oekraïne niet meer blokkeerde.
De schendingen van de rechtsstaat zijn een existentiële bedreiging voor de Europese Unie als geheel en moeten dus ook heel serieus worden aangepakt. Op initiatief van de Groenen besloot het Europees Parlement daarom gisteren om de Europese Commissie voor het hof te dagen. Zo lang de Hongaarse rechtsstaat niet is hersteld, moeten de EU-subsidies bevroren blijven.
👉 Klik verder voor Tineke’s blog en haar toespraak in het Europees Parlement.

F-gassen – De moeilijkste hordes waren de afgelopen maanden al genomen tijdens de onderhandelingen met de EU-landen en de rest van het Europees Parlement, maar dinsdag werd het dan officieel: een ruime meerderheid van het Parlement stemde voor de F-gassenwet die Bas heeft uitonderhandeld. F-gassen zijn tot wel duizenden keren schadelijker dan CO₂ en vind je met name in koelkasten, airconditioners, warmtepompen en het hoogspanningsnet. Met de nieuwe wetgeving wordt het gebruik ervan snel teruggebracht en mogen deze vanaf 2050 niet meer worden gebruikt.

🚛 Nog meer goed nieuws – Ook op het andere dossier waar hij hoofdonderhandelaar op is, boekte Bas succes. Het Europees Parlement en de EU-landen bereikten donderdag een akkoord over nieuwe wetgeving voor vrachtwagens en stadsbussen, die verantwoordelijk zijn voor zo’n zes procent van de totale Europese CO₂-uitstoot. De wet verhoogt bestaande doelen voor vrachtwagens fors en zorgt er ook voor dat in 2035 alle nieuwe stadsbussen uitstootvrij moeten zijn (en 90% minder uitstoot door de stadsbussen in 2030).

📣 In actie tegen haat – LHBTI’ers, mensen van kleur, migranten, en andere minderheden krijgen steeds meer haat over zich heen, vooral online. Dit heeft niet alleen grote gevolgen voor mensen zelf, maar ook voor democratieën: zij voelen zich steeds minder veilig online en durven zich dus ook niet meer uit te spreken. Iedereen in heel Europa moet zich veilig kunnen voelen. Daarom riep Kim in Straatsburg op tot het strafbaar stellen van het aanzetten tot onverdraagzaamheid in heel de EU. Goed nieuws: een ruime meerderheid stemde hiermee in, de EU-landen moeten zich nu over het voorstel uitspreken.

🎧 Bellen met Bas – In de nieuwe Bellen met Bas hebben we het over het vertrek van Charles Michel als voorzitter van de Europese Raad, en de benoeming van een nieuwe leider van de Liberalen in het Europees Parlement. Ook bespreken we hoe het nou precies zit met de bevroren EU-subsidies voor Hongarije. Beluister de aflevering hier

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching