Politiek & Maatschappij
Typography

Column door Borf Tiimsius - NLMagazine Politiek & Maatschappij - Uiteindelijk lijkt de BBB een standaard nieuwkomer aan het politieke firmament. Heel veel suggestieve beloftes en dus veel, heel veel potentiële stemmers.

Begrijpelijkerwijs vooral voor veel kiezers met een agrarische achtergrond of anderen met vermeende banden met die agrarische werkers. In ieder geval aanmerkelijk meer dan alleen de ca 106.000 boeren inclusief hun meewerkende gezinsleden en de 75.000 overige medewerkers in de directe agrarische sector.

Potentie? Mogelijk tot wel 30 Tweede Kamerzetels. Ca. 20% van het totaal van 150 zetels. Aanvankelijk zelfs nog meer.

Premier leveren? Geen enkel probleem!
Hij staat al klaar in de coulissen en loopt zich warm.
En verder nog 40 of 50 geschikte en gekwalificeerde kandidaten vinden, die kunnen en willen samenwerken in een fractie? En onder leiding van een ‘baas’?

Hebben we allang! En zijn al getraind en opgevoed. Ook geen probleem!
De BBB wil en zal vanwege de minitieuze voorbereidingen, vooral geen notoire ruziemakers toelaten, zoals ooit een Herman Hoensbroek (die voormalige platenboer) uit het LPF-Theater. Een weglopertje zoals Cora van Nieuwenhuizen, voorzitter (of uiteindelijk toch gewoon loonslaaf?) van Energie-Nederland. Of pathologische fantasten of wel ‘zichzelf-op-de-borst- kloppers’ als een Halbe Zijlstra.

Als het maar niet zo’n ruzieclubje wordt, zoals er, om welke reden dan ook, in het verleden al zo veel verschenen en ten onder gingen. Ik denk dan aan de diverse Ouderenpartijen, De Boerenpartij en haar afscheidingen. Maar ook religieus getinte kiesclubs zoals bijvoorbeeld de RPF lang geleden, of partijen gericht op al dan niet culturele minderheden zoals Bij1 of DENK.

Maar nu de praktijk! Van die aanvankelijke 30 zetels zijn er nog ca 20 over.
Die Premier? Dat wordt wel ineens een dingetje: de aanvankelijk genoemde opvolgster van Rutte, mevrouw van der Plas, heeft geen zin om zich in het buitenland te presenteren. Met hoge hakken en nette kleren. Volgens mij ziet ze er altijd goed verzorgd uit. Benieuwd wat dus de echte reden is. Dat gekke enge buitenland levert overigens wel ca € 232.000.000.000 op en is goed voor ca 2.500.000 fulltime banen.

De stoere praat: minder stikstofvermindering dan regering wil, wij regelen zelf wel ons mestbeleid. Geen gedwongen bedrijfsbeëindigingen, de volgende generaties moeten óók op het zelfde perceel kunnen boeren etc. De doelgroep werd bijna gek van liefde voor de BBB. Eindelijk zag weer eens iemand het belang en onveranderlijkheid in bij de huidige boerenstand. Echter één ding: deze zaken zijn al beslist door de EU en moeten conform uitgevoerd worden, als we tenminste loyaal lid willen blijven van deze ‘welvaart-brengende’ samenwerking.

Natuurlijk kan een Nederlandse regering, mits met een BBB-meerderheid in die regering, zich wezenloos gaan procederen. En natuurlijk kan zo’n regering iedere andere besluitvorming traineren en zelfs proberen te chanteren door van alles aan en met elkaar te koppelen, onder het motto ‘Ik ruil mijn ja tegen jouw nee’.

DE BBB? Heel interessant initiatief met goede voorbereidingen, maar uiteindelijk een kleine partij. Zoiets als een Boerenpartij 2.0. Niets mis mee overigens, maar vertel het wel eerlijk. Immers er is nog veel, heel veel tijd voor andere geluiden voordat het 22 november is.

Borf Tiimsius

 

 

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching