Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Maatschappij Geschiedenis - Vroeger kwam er voor bijna alles wel iemand langs. De melkboer, de scharenslijper, de voddenboer de muntmeter, de schillenboer. Wie kwam er allemaal bij jou langs? Even wat nostalgische herinneringen. Wie kwam er allemaal bij jou langs vroeger? 

De voddenboer
Zoals de naam het al een beetje verklapt, de voddenboer was er voor je oude vodden. Een paar keer per jaar kwam de voddenboer langs om je van je oude textiel af te helpen. In een jute zak aan een weeghaak werden de stoffen gewogen. Hier kreeg je dan een kleine vergoeding per kilo voor. De voddenboer verkocht de herbruikbare items op de markt. Van de rest werd papier gemaakt of werd gebruikt als poetsdoek. 

De meteropnemer
Hing er bij jou vroeger thuis een muntmeter? Dan kan je je het waarschijnlijk nog wel herinneren: dan moest je voor de elektriciteit muntjes in een meter gooide. Deze muntjes werden ook wel elektriciteits penningen genoemd, en moest je halen bij de kruidenier. Om de zoveel tijd moest je hier muntjes inwerpen, anders had je geen elektriciteit. Om geld te besparen, werden er regelmatig valse muntjes in de meter gegooid. Maar wanneer je dan betrapt werd… 

De schillenboer
Wanneer je een ratel hoorde aankomen, wist je hoe laat het was: de schillenboer was onderweg. In een kar kwam hij je groente- en fruitafval halen. Meestal had de schillenboer een hoop dieren, die hij deze ‘schillen’ te eten gaf. Als bijverdienste werd de rest van de schillen verkocht aan andere boeren. De schillenboer kwam een paar keer per week langs.

De scharenslijper
Is je mes te bot om je pizza te snijden? Kunnen je schaatsen wel wat gladder of knipt je schaar niet lekker meer? Vroeger kwam hiervoor iemand aan je deur. Met een kar liep de scharenslijper langs. Met de slijpsteen die op de kar bevestigd zat, sleep hij al jouw messen, scharen of schaatsen. Ze trokken meestal van dorp tot dorp en kwamen een paar keer per jaar langs.

De melkboer
Melk is goed voor elk. Daarom kwam de melkboer wekelijks langs met melk en andere verse zuivel. In het begin kwam hij met een paard en wagen langs. Daarna kwam de melkboer met een bakfiets, om tot slot met een elektrische melkkar aan te komen. Wil je meer weten over de melkboer? Lees dan dit artikel over de melkboer. (link > https://www.schoolbank.nl/toenennu/supermarkt)

De olieman
Veel fornuizen en kachels werden vroeger op olie gestookt. Als bij jou dit ook geval was, kreeg je regelmatig een bezoekje van de olieman. Die bracht een kannetje stookolie aan huis. Zo bracht hij licht en warmte aan huis. Met een kar, waarop een olievat zat bevestigd, trok hij door de straten. 

De kolenboer
Voor de ontdekking van de aardgasbel, was de energievoorziening vooral op kolen en olie gebaseerd. De kolenboer ging daarom langs de deur om huishoudens van kolen te voorzien. Vroeger was men erg netjes, dus de kolenboer bracht de kolen naar de kelder of het kolenhok achter in het huis. Dit was zeer zwaar werk, de zakken waren gemiddeld wel 35 kilo per zak! 

De ijscoman
Klinkeling, klinkeling! Als kind kon geen enkel geluid je blijer maken. Je snelde met een muntje de straat op en haalde bij de ijscoman een heerlijk ijsje – wat toen nog een ijsco heette. Dit was een soort van ijswafel. 

Velleman
Vroeger at je met kerst standaard kalkoen, haas of konijn. Deze slachtte je vroeger – hoe luguber – gewoon zelf. Na de periode van de feestdagen, vaak vlak na kerst, kwam dan de velleman langs om de hazen- en konijnenvellen op te kopen. Aan een stok die over zijn schouder hing, werden de vellen geregen. 

Bakker
Vroeger kwam de bakker een paar keer per week aan huis met vers brood. Hij schreef dan de inkopen in een boekje en rekende een keer per week af. Superhandig! 

Wie kwam er allemaal bij jou langs vroeger? We horen het graag in de reacties.
Door SchoolBANK redacteur Ilse

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching