NLMagazine Politiek & Maatschappij – Voor iedereen in Nederland is straatverlichting de gewoonste zaak van de wereld. Iedere avond, zodra het donker wordt, springen in ons land ruim 3,5 miljoen lantaarnpalen aan die onze steden, snelwegen en talloze andere plekken in de openbare ruimte verlichten. Het primaire doel van al deze lantaarnpalen is het verlichten van de openbare ruimte maar de Europese unie, en in het kielzog ervan de Nederlandse overheid, is inmiddels van mening dat daar snel verandering in moet komen.
Zo ziet men in Brussel graag dat alle oude lantaarnpalen worden vervangen door ‘slimme’ modellen die voorzien zijn van allerlei sensoren, een camera, microfoon en een luidspreker. Daartoe bestaan al langer plannen voor ‘Smart Cities’ waarin wordt omschreven hoe onze steden er in de toekomst uit moeten gaan zien. In deze plannen voor ‘Smart Cities’ speelt de lantaarnpaal een belangrijke rol maar niet alleen voor het verlichten van de openbare ruimte.
Hoe zien die nieuwe lantaarnpalen eruit?
Een belangrijke en vooral logische aanleiding voor het plaatsen van nieuwe lantaarnpalen is de beschikbaarheid van LED-technologie. Deze ledlampen verbruiken aanzienlijk minder stroom (50%) en ledlampen gaan aanzienlijk langer mee.
Maar de nieuwe lantaarnpalen gaan worden voorzien van meer nieuwe technologie. Denk aan een camera, een microfoon en een luidspreker en vooral allerlei sensoren. Die sensoren kunnen bijvoorbeeld CO2-metingen doen, geluidsmetingen of de snelheid meten van passerend verkeer. Uiteraard kan de camera beelden doorsturen naar een politiepost en wordt dankzij de microfoon doorgegeven of er geluidsoverlast bestaat.
Andere nieuwe functies die deze lantaarnpalen kunnen leveren zijn bijvoorbeeld wifi diensten maar ook oplaadpunt voor elektrische auto’s of weerstations.
Er zijn al tientallen gemeenten in Nederland die nieuwe lantaarnpalen hebben geplaatst en nog eens tientallen die daartoe vergevorderde plannen hebben. Alle nieuwe lantaarnpalen zijn voorbereid voor de plaatsing van bovengenoemde nieuwe technologieën.
‘Smart Cities’ – Alles met elkaar verbonden
In ‘Smart Cities’ is straks alles met elkaar verbonden dankzij het internet en de beschikbaarheid van het nieuwe supersnelle 5G (mobiele) netwerk. Voor de meesten onder ons lijkt 5G vooral bedoeld om onze smartphones nog beter te laten presteren, maar in werkelijkheid is 5G vooral geschikt om die miljarden (!!!) sensoren actief te kunnen inzetten.
Straks zijn alle 3,5 miljoen lantaarnpalen, dus ook die bij u in de straat, voorzien van een camera, een microfoon en een luidspreker en rechtstreeks verbonden met centrales waar allerlei overheidsinstanties ons in de gaten kunnen houden.
Maar ook ons gedrag op sociale media kan worden bijgehouden en andere databronnen zoals gegevens van het CBS, kunnen worden ingezet om onze ‘Smart Cities’ te besturen. Daarbij kunnen algoritmes worden gebruikt die ambtenaren en bestuurders helpen om het gedrag van de inwoners van een stad te veranderen.
Om het idee van ‘Smart Cities’ te promoten wordt vooral gehamerd op het verbeteren van de duurzaamheid, bescherming van het milieu, verbetering van de verkeersveiligheid en dienstverlening aan de inwoners. Oh ja, en natuurlijk is de veiligheid van alle inwoners een zeer belangrijk thema.
En wat mag dat allemaal kosten?
De kosten voor zo’n nieuwe lantaarnpaal met ledverlichting zijn in eerste instantie te overzien maar de kosten schieten omhoog zodra allerlei sensoren worden toegevoegd. En met een goede camera, luidspreker en microfoon erbij gaat het al snel naar enkele duizenden euro’s per stuk.
Echter, de grote investeringen gaan vooral naar nieuwe netwerken (kabels, routers, switches etc.), datacenters, controlesystemen en software. Bovendien zijn er duizenden specialisten nodig zoals data analisten, softwareontwikkelaars en installatiebedrijven.
De Europese Unie stelt honderden miljarden euro’s overheidsgeld beschikbaar uit allerlei fondsen. Interessant is, dat diverse van deze fondsen betrekking hebben op Coronasteun die landen ontvangen wanneer ze aan bepaalde eisen voldoen die de EU heeft gesteld voor uitkering van al dat geld.
Zo moet ieder land dat in aanmerking wil komen voor deze Corona steun, een plan hebben voor onder andere digitalisering en duurzaamheid. Met zo’n plan in de hand ontving Italië enkele maanden terug €200 miljard waarvan ruim €40 miljard naar digitalisering gaat. Je kunt je afvragen wat dat met Corona te maken heeft?
Op deze wijze kunnen de plannenmakers in Brussel heel eenvoudig hun plannen in de diverse Europese lidstaten uitrollen, van een Europees digitaal paspoort voor alle Europeanen tot en met de introductie van een digitale munteenheid. Wie heeft daar in Nederland voor gestemd?
De lokroep van deze miljarden euro’s is moeilijk te weerstaan; talloze grote bedrijven spelen graag in op deze enorme groeimarkt voor duurzaamheid en veiligheid.
Wat betekent dat voor u?
Dat betekent dat wij in Nederland, zonder dat we daar verder veel over te zeggen hebben, meebetalen aan een (digitale) infrastructuur die de overheid verregaande mogelijkheden geeft een sociaal controlesysteem in te voeren, uiteraard vooral bedoeld voor onze veiligheid.
De recent geïntroduceerde QR-code was stap 1 en nu we daar al aardig aan gewend zijn geraakt, volgt gezichtsherkenning, straks mede mogelijk gemaakt door 3,5 miljoen nieuwe lantaarnpalen in onze straten.
Kortom, we worden stap voor stap een controlesamenleving ingeluisd zonder dat we daar ook maar iets over te zeggen hebben. Het meest cynische van het hele verhaal is dat we het met z’n allen betalen.
French Paulitz