Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Politiek, Maatschappij, Lifestyle & Gezondheid – “Betere naleving van de basisregels is nodig, anders komen er eerder dan 3 december extra maatregelen”, aldus demissionair premier Mark Rutte. Bronnen rondom het OMT bevestigden eerder aan De Ondernemer (deondernemer.nl) een verzoek aan het kabinet om eerder dan 3 december (persconferentie) met een duidelijk statement te komen.

Een week al na de vorige persconferentie van het kabinet leek er aangestuurd te worden op een vroeger 'persmoment' of toespraak van premier Rutte dan 3 december. Aangegeven vanuit bronnen rond het OMT, gelet op de inmiddels structurele besmettingen per dag, de naderende 'Code Zwart' bij ziekenhuizen en om dringende adviezen als thuiswerken en gespreid winkelen nog eens te benadrukken. Dat 'persmoment' kwam er, vandaag.

“Houd je aan basisregels, anders extra maatregelen of anders…”
Rutte roept op tot naleven maatregelen, anders dreigen extra lockdown-regels. De komende dagen moeten de coronacijfers een daling laten zien, anders dreigen zwaardere lockdown-regels. ,,Mijn oproep aan iedereen is: blijf thuis bij klachten, laat je testen bij de GGD. Dat is echt de allerbelangrijkste basisregel", zei demissionair premier Mark Rutte maandag na overleg op het Binnenhof. ,,Dat is cruciaal. Werk thuis, ventileer, houd die anderhalve meter in acht, overal waar geen coronapas is.”

Rutte ‘hoopt’ echter dat hij niet eerder dan drie december een coronapersconferentie hoeft houden.
,,We hopen dat we ons pas op drie december weer moeten melden, we volgen deze week scherp wat er gebeurt. Als het er slechter uitziet, dan melden we ons eerder. Of de maatregelen van vorig weekeinde werken, zien we echt pas aan het eind van deze week.”

Lockdown-achtige maatregelen
Demissionair Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) voegde eraan toe dat er ‘lockdown-achtige maatregelen’ achter de hand gehouden worden. ,,Dat zijn sluitingstijden aanpassen, de groepsgroottes beperken, allerlei lockdown-achtige maatregelen die we kennen. En die wil je niet zomaar nemen, die zijn ook schadelijk. We willen echt die kentering zien deze week.”

Het RIVM kreeg vorige week tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 21.873 meldingen van positieve tests. Dat is het een na hoogste aantal ooit, net als het aantal in een week tijd: 138.762 positieve tests. In de afgelopen week registreerde het RIVM het overlijden van 230 coronapatiënten, gemiddeld bijna 33 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 14 maart. De lijn van de epidemie gaat sinds begin oktober in een rechte lijn omhoog.

'Urgentie lijkt niet door te dringen'
Met deze cijfers, de toenemende maatschappelijke onrust daarover, en 'vooral een boodschap die duidelijker moet, is een persconferentie over pas twee weken onverantwoord', stellen bronnen rondom het OMT aan De Ondernemer. Het gaat dan niet direct om nieuwe coronamaatregelen, omdat het te vroeg is te kunnen constateren of de nieuwe maatregelen sinds 13 november al dan niet voldoende resultaat hebben. 'De boodschap moet duidelijker. Het waarom. Code Zwart dreigt en wat dat betekent moet niet alleen een Diederik Gommers in een talkshow aan Nederland moeten uitleggen'.

De Haagse bronnen wijzen, los van het vaccineren en testen, onder meer op de noodzaak van dringende adviezen als thuiswerken, gespreid winkelen en het strikter hanteren van de huidige QR-codecheck.

Bron: De Ondernemer

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching