Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Politiek & Maatschappij - Het duurde even voordat ik besloot dit artikel te schrijven en vervolgens ook te publiceren maar het laatste zetje kreeg ik door de laatste persconferentie waarin (weer) nieuwe maatregelen werden aangekondigd om de COVID-19 pandemie te bestrijden. Want ondanks de beschikbaarheid van vaccins, een hoge vaccinatiegraad en het feit dat we inmiddels al bijna 2 jaar met deze pandemie te maken hebben, is de voorzichtige conclusie gerechtvaardigd dat we Corona er niet onder gaan krijgen.

Van meet af aan werd door het OMT en het kabinet een oorlog afgekondigd tegen het virus terwijl je van deskundigen toch mag verwachten dat zij heel goed weten dat zo’n oorlog eenvoudigweg niet te winnen valt. Sterker nog, we leven al duizenden jaren met virussen en ons immuunsysteem strijdt al jaren tegen influenza, beter bekend als ‘De Griep’.
Nou ben ik de laatste om de ernst van Corona te bagatelliseren, maar feit blijft dat het een nieuwe griepvariant is. En we weten al decennia dat er ieder jaar mensen overlijden aan influenza. Tijdens het griepseizoen (november-maart) van 2014-15 overleden 8.600 mensen aan ‘De Griep, het jaar erop 3.900, het jaar daarna 7.500, en in het griepseizoen van 2017-2018 overleden 9.300 mensen aan ‘De Griep’ (bron: Rijksinstituut Volksgezondheid).

NB: Wanneer het om overledenen gaat door ‘De Griep’, wordt er per griepseizoen gerapporteerd maar de sterfgevallen veroorzaakt door COVID-19 worden steevast bij elkaar opgeteld. De suggestie wordt daarmee gewekt dat er veel meer COVID-19 slachtoffers zijn dan bij ‘De Griep’. Immers, we hebben nu twee griepseizoenen gehad met COVID-19 (2019-2020 en 2020-2021) maar er wordt nog steeds een totaal aantal COVID-19 sterfgevallen gerapporteerd.
En bij vragen in de 2e kamer over ziekenhuiscijfers weigert Hugo de Jonge cijfers te verstrekken en wordt de WOB telkenmale genegeerd.

Welke boodschap moeten we nog geloven?
Toen we in februari van 2020 voor het eerst kennismaakten met de COVID-19 pandemie en ons beelden bereikten uit China en Bergamo, ontstond paniek en werden terecht allerlei maatregelen geïntroduceerd. Iedere persconferentie van het duo Rutte en De Jonge werden we geïnformeerd over maatregelen van het OMT en het kabinet zodat we (met z’n allen) zoveel mogelijk de zwakkeren beschermden en de zorghelden hun werk goed konden doen. En toch was er ook in die eerste maanden onduidelijkheid. Zo was het dragen van mondkapjes volgens de WHO niet effectief en ook Jaap van Dissel was in eerste instantie geen groot fan van mondkapjes. Niet lang daarna werden mondkapjes alsnog als effectief bestempeld en werden enorme hoeveelheden aangeschaft.

In diezelfde periode startte men met de versnelde ontwikkeling van vaccins waarvoor overheden miljarden Euro’s beschikbaar stelden. Gelukkig liep in het voorjaar van 2020 het aantal besmettingen en ziekenhuis opnames sterk terug en, zoals we nu weten, is dat logisch omdat het griepseizoen in november start en eindigt in maart. In het najaar van 2020 liep het aantal besmettingen weer snel op en volgden strengere maatregelen. De schade voor onze economie is nog steeds onduidelijk maar we weten dat onze overheid rond de 100 miljard Euro extra uittrok voor allerlei steunmaatregelen. En ook het ministerie van Hugo de Jonge gaf miljarden extra uit.

Toen duidelijk werd dat de vaccins eraan zaten te komen (dankzij voorlopige goedkeuring), zou COVID-19 een definitieve dreun te verwerken krijgen: alle zwakkeren in onze samenleving beschermd en met 80% vaccinatiegraad zou Nederland weer gewoon kunnen functioneren. Inmiddels weten we beter...

En nu?
Tsja, het griepseizoen is weer begonnen en zoals te verwachten, loopt het aantal besmettingen weer op, niets nieuws onder de zon. Maar wacht even, we hebben toch ruim 80% vaccinatiegraad en alle zwakkeren in onze samenleving zijn toch beschermd?

Helaas blijkt echter, dat gevaccineerde mensen weer ziek kunnen worden omdat de vaccins na 90 dagen minder goed werken. In oktober ging het in 44% van alle ziekenhuisopnames om gevaccineerde patiënten. Vandaar de oproep aan ouderen om een ‘booster shot’ te gaan halen.

Daarmee lijkt het erop dat we, net zoals met ‘De Griep’ prik, jaarlijks opnieuw een prik moeten gaan halen.

Daarmee wordt steeds duidelijker dat Corona, net zoals de ‘gewone’ griep, een blijvertje is en we er gewoon mee moeten leren leven. Wellicht een goed idee om de aandacht te verleggen van allerlei beperkende maatregelen naar een andere levensstijl. Denk daarbij aan gezonde voeding en meer bewegen.

Daarbij zou het ministerie van Hugo de Jonge bijvoorbeeld energie kunnen steken in promotiecampagnes met een positieve boodschap over sporten en gezonde voeding in plaats van angstboodschappen en restrictieve maatregelen voor sportclubs. Het is al sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie duidelijk, dat sporten in de buitenlucht geen enkel risico met zich meebrengt.

Bovendien schijnt extra vitamine-D een preventieve werking te hebben en zijn er wellicht medicijnen met een preventieve werking? Schaf de BTW af voor contributie op een sportschool, verlaag de BTW op gezonde voeding en verhoog de BTW op suikerhoudende dranken en andere rommel die we door de voedselindustrie krijgen opgedrongen.

Dat lijkt me beter dan jongeren injecteren en de toegang tot sportclubs en zwembaden verbieden.

French Paulitz

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching