Politiek & Maatschappij
Typography

© Getty Images Femke Halsema tijdens de herdenking in 2020. NLMagazine Maatschappij & Politiek - Amsterdam heeft excuses aangeboden voor de rol van de gemeente in het slavernijverleden. Burgemeester Femke Halsema deed dat vanmiddag tijdens de viering van Ketikoti: de dag waarop jaarlijks het slavernijverleden wordt herdacht en de afschaffing ervan gevierd.

De excuses komen 158 jaar na de officiële afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Amsterdam is de eerste stad in Nederland die officiële excuses aanbiedt. "Voor de actieve betrokkenheid van het Amsterdamse stadsbestuur bij het commerciële systeem van koloniale slavernij en de wereldwijde handel in tot slaaf gemaakten bied ik, namens het college van burgemeester en wethouders, excuses aan", zei de burgemeester. 

Volgens Halsema is het tijd om 'het grote onrecht van de koloniale slavernij' te 'metselen in de identiteit van de stad met een ruimhartige en onvoorwaardelijke erkenning. "Omdat wij een overheid willen zijn van diegenen bij wie het verleden pijn doet en de doorwerking van dat verleden een last is. Een overheid voor alle Amsterdammers." Halsema meldde eveneens dat geen enkele nu levende Amsterdammer schuld aan het slavernijverleden. "Maar als bestuur nemen wij wel onze verantwoordelijkheid. Dit stadsbestuur staat in een ononderbroken lijn met het bestuur van haar voorgangers. Ook met die regenten en burgemeesters, wier handelen wij verafschuwen."

Bron: MSN

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching

Kranten ad