Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Politiek & Economie | video | – Enkele weken terug schreven we in ons drieluik over Europa (zie onderstaande link) en de consequenties van onze deelname aan de Europese Unie in economisch en financieel opzicht. Die deelname aan de Europese Unie leidde in 2002 tot de ingebruikname van de Euro als betaalmiddel voor alle Nederlanders.

Hoewel de Euro ons veel voordelen bood (aldus onze overheid) werden we kort na de introductie van de Euro geconfronteerd met hogere prijzen in onder andere de supermarkt, en in de Horeca moesten we soms tot wel 10% (omgerekend) meer betalen.
Link naar drieluik over Europa: https://nlmagazine.nl/dossiers/europa/1667-deel-2-nederland-en-europa-hoe-zit-dat-eigenlijk .

Het duurde echter tot de financiële crisis van 2009 toen pas echt duidelijk werd hoezeer de Euro onze verbondenheid met Europa benadrukte. Complete economieën moesten worden gered van landen als Griekenland, Italië en Spanje en talloze banken, ook in Nederland, stonden op omvallen. Dat kostte de Nederlandse belastingbetalers tientallen miljarden Euro’s en ook een land als Duitsland moest fors in de belastingbuidel tasten om de Euro te redden.

NB: Het meeste van dat geld werd toen geleend en moet nog worden terugbetaald; vooral de Europese Centrale Bank heeft nog miljarden tegoed. Oh ja, en de Nederlandse staat (lees: de belastingbetalers, u en ik dus) heeft nog steeds miljarden tegoed van bijvoorbeeld de ABNAMRO Bank...


Wat is er sindsdien in Europa gebeurd?
De Europese Centrale Bank is na de noodingrepen die nodig waren in 2009, doorgegaan met allerlei steunprogramma’s die eruit bestonden dat obligaties (staatsleningen) van landen als Italië, Portugal, Griekenland en Spanje werden opgekocht. In ruil voor deze waardepapieren ontvingen deze landen Euro’s die zij vervolgens konden gebruiken om banken en de overheid te steunen. Ook hier geldt weer dat deze leningen ooit moeten worden terugbetaald.

Overigens leidde ook deze steun er niet toe dat landen hun begrotingen op orde kregen; meerdere landen houden zich al jaren niet aan de afspraak dat een land jaarlijks maximaal 3% van het bruto nationaal product tekort mag komen.

De creatieve naam voor dit steunprogramma van de ECB is ‘Quantatitive Easing’ wat zoveel betekent als het oneindig creëren van gigantische hoeveelheden geld. De totale hoeveelheid geld die op deze wijze is gecreëerd door de ECB, is sindsdien opgelopen tot een duizelingwekkende € 2.600 miljard.

Wederom geldt ook hier dat deze berg leningen ooit moet worden terugbetaald.


De effecten van Corona op de economieën van Europa
Al ver voordat Corona in maart van 2020 toesloeg, hielden meerdere landen zich niet aan de begrotingsafspraken die bij de introductie van de Euro waren vastgelegd. Deze landen hadden dan ook een staatsschuld opgebouwd die fors groter was dan 100% van hun Bruto Nationaal Product (BNP) en de broodnodige hervormingen werden niet doorgevoerd. Daardoor liepen de staatschulden van deze landen verder op en bleven hun economieën kwetsbaar.


En toen kwam Corona...........................
De economische gevolgen zijn bekend en in de zomer van 2020 moest er (weer) worden ingegrepen met de inzet van een gigantisch herstelplan in de vorm van een Europees Herstelfonds (Next Generation EU). Dit Herstelfonds heeft een omvang van € 750 miljard euro, waarvan € 390 miljard subsidies voor lidstaten en € 360 miljard aan leningen.

Italië en Spanje maken aanspraak op het meeste geld uit het Herstelfonds en inmiddels heeft Italië € 209 miljard toegezegd gekregen. Opvallend is, dat daarvan het meeste geld naar verduurzaming en digitalisering gaat en slechts een schamele € 9 miljard naar de zorgsector.

Vanwege de voortdurende Coronamaatregelen is het opkoopprogramma verder uitgebreid met € 600 miljard. Daarmee loopt de oorspronkelijke waarde van € 750 miljard verder op tot in totaal € 1350 miljard euro. Daar bovenop heeft de Europese Investeringsbank ook nog 's € 200 miljard beschikbaar gesteld.

Oh ja, Nederland mag aanspraak maken op € 6 miljard uit dit noodfonds maar heeft nog geen plan ingediend.


De Euro - Een vloek of een zegen?
Landen als Denemarken, Noorwegen en Zweden hebben niet gekozen voor de Euro maar wel voor nauwe samenwerking met de Europese Unie. Wat daarbij opvalt is, dat deze landen hun begrotingen op orde hebben en hun banken allemaal gezond zijn.
Het antwoord op de vraag of de Euro een vloek of een zegen is hoor ik graag wanneer u deze video heeft bekeken.

French Paullitz

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching

Kranten ad