Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Politiek, literatuur - Pas afgezwaaid politica Kathalijne Buitenweg presenteert vandaag haar boek ‘Datamacht en tegenkracht’, waarin ze aan de hand van concrete oplossingen aangeeft hoe we tegenmacht kunnen organiseren tegen de almaar groeiende invloed van de dataverzameldrift van overheden en bedrijven.

De afgelopen weken werd keer op keer bevestigd hoe digitalisering de machtsverhoudingen verandert. De overheid maakt gebruik van voorspellende algoritmes om potentiële fraudeurs aan te wijzen, en mangelt daarbij onschuldigen zoals we zagen in de toeslagenaffaire. Google blijkt ondanks mooie beloften tóch informatie uit de CoronaMelder te kunnen verzamelen en Tweede Kamerleden denken te vergaderen met een medewerker van Navalny, maar hebben in werkelijkheid met een deepfake te maken.

Kathalijne Buitenweg: ‘De afgelopen jaren is de macht van grote techbedrijven en overheden toegenomen ten koste van ons als burgers. Waar zij steeds meer over ons te weten komen, is hun besluitvorming door het gebruik van geheime algoritmes juist onnavolgbaarder geworden. Het is daarom hard nodig om tegenmacht te organiseren, zoals transparantie van algoritmes, wettelijke grenzen aan de dataverzameldrift, een sterke toezichthouder en een groter besef van het belang van privacy voor een vrije samenleving.’

‘Datamacht en tegenkracht’  bevat een politieke agenda voor een toekomst waarin de mens geen dienaar is van de technologie en haar eigenaren, maar waarin de technologie ten dienste staat van mens en planeet.

Mede op initiatief van Kathalijne Buitenweg werd de vaste Kamercommissie voor Digitale Zaken opgericht, die binnenkort onder leiding van voorzitter Renske Leijten voor het eerst zal vergaderen.
Renske Leijten: ‘De snel voortschrijdende digitalisering stelt ons voor fundamentele vragen. Dit boek vormt een belangrijke bijdrage aan het debat daarover. Ik weet zeker dat alle collega’s van de nieuwe commissie Digitale Zaken dit boek zullen lezen en eigenlijk is het ook verplichte kost voor op alle ministeries.’

Kathalijne Buitenweg (1970) was tot maart 2021 een prominent politica voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Haar hart ligt bij het Europees Parlement, waarin ze tien jaar zitting had (1999-2009), en waarop ze in 2016 aan de Universiteit van Amsterdam is gepromoveerd. In 2012 werd Buitenweg lid van het College voor de Rechten van de Mens. Vijf jaar later keerde ze terug in de politiek, als vicefractievoorzitter en justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer. Met ‘Datamacht en tegenkracht’ sluit ze haar politieke jaren af.

Paperback | 208 pag. | €20,99 | ISBN: 978 90 031 2521 3 | Omslagontwerp: Jan van Zomeren | Auteursfoto: Frank Ruiter

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching

Kranten ad