23
Mon, Dec

Politiek & Maatschappij
Typography

Het gezicht van het neoliberalisme, de marktwerking en de verschraling van de samenleving – Foto Erik Smit.

NL Magazine Politiek & Maatschappij - Daar hebt u echt geen stemwijzer voor nodig. Tien jaar Neoliberalisme heeft zijn sporen getrokken door onze maatschappij.

Nederland wordt steeds ongelijker, (vooral) de meeste grote bedrijven en ondernemers worden rijker, banken worden strenger naar de consument, terwijl ze toch echt de vorige crisis, door hen veroorzaakt, straffeloos hebben overleefd dankzij de belastingbetalers. Banken zijn verworden van maatschappelijke ondersteuners tot louter commerciële geldbedrijven.

Alle ambtenaren, bedrijven en overheden komen straffeloos weg met illegale handelingen. Discriminatie en corruptie zijn geïntegreerd in onze systemen. Zo geraffineerd en ondoorzichtig, dat werkelijk niemand verantwoordelijk kan worden gehouden voor de misstanden die regelrecht tegen onze grondwet ingaan. Maar Nederland is kampioen in eigen vlees keuren.


Kafka en falende volksvertegenwoordigers
Onze overheid, die miljarden meegeeft aan belasting ontduikende bedrijven, heeft wel een ‘inlichtingenbureau’ opgetuigd om uitkeringsfraude op te sporen. Kafka’s visie op de wereld bleek een hele realistische te zijn. Overheidsdiensten die discrimineren en mensenlevens vernietigen.
Onze Minister President heeft in zijn politieke carrière al bewezen groepen te discrimineren. Schijnbaar een goed staatsman, maar wel een sluw politicus die veel zaken aan zijn laars lapt. Schoothondje van het etablissement, stichter van een corona-politiestaat waarin elke logica ontbreekt. Dit wordt mogelijk gemaakt door een falende volksvertegenwoordiging, die moord en brand schreeuwt bij allerlei incidenten. Dag mag. Misschien is hand in eigen boezem steken een oud gezegde, maar zeker niet uit de tijd. Mede mogelijk maken dat er wetten worden aangenomen die geen enkele coulance meer bieden, wordt vaak gemakshalve vergeten. Oppervlakkige Bühnepolitiek is eerder schering en inslag geworden. Participatie gaat maar twee kanten op: die van de burger en van de burger.
Hadden we een werkelijk oprechte Volksvertegenwoordiging gehad, dan waren wetten nooit zo doorgevoerd. De paar uitzonderingen op de regel in de Tweede Kamer zijn eerder detectives dan volksvertegenwoordigers. Daar moeten we er dan 225 van hebben. Inderdaad, ook de Eerste Slaapkamer. 

Rechts normaliseert slechte dingen
Sinds fascisme en discriminatie worden getolereerd in onze politiek en door het ambtenarenapparaat, vraag ik me al jaren af waar het stopt. De immer gif spuiende lijsttrekker van de Partij voor de Vrijheid (wiens vrijheid of welke vrijheid?), normaliseert èn legaliseert feitelijk het wegzetten van bevolkingsgroepen. Deze man is oorspronkelijk afkomstig uit de partij van de Minister President, de partij met de meeste integriteitskwesties in de geledingen.
Rechts daarvan de boreale FvD, wiens voorman de non verbale communicatie van een dictator uit de 20e eeuw imiteert. Mensen met fascistisch gedachtengoed worden binnen zijn partij gedoogd en zelfs op de kieslijst gezet.

Twintig procent van Nederland stemt extreem rechts, op partijen met racistische sympathieën.
Dertig procent van Nederland stemt VVD. In totaal stemt ongeveer vijftig procent van Nederland rechts. De andere vijftig procent van de stemmers raakt steeds meer verspreid over de splinterpartijen.

Pandemie als Katalysator
Voor zover het een voordeel mag worden genoemd, is de coronacrisis de katalysator die de kwetsbaarheid van de maatschappij blootlegt; vooral ongelijkheid en wantrouwen. In plaats van het versterken van cruciale sectoren als zorg en onderwijs, wordt gekozen voor een eenmalige bonus als afkoopsom. Deze sectoren zijn de afgelopen decennia stukje bij beetje uitgekleed en gemarginaliseerd door ‘onze vrienden’ uit de politieke arena.
Was je vroeger nog iemand van aanzien als je verpleegster of onderwijzer was, tegenwoordig moet je alles pikken van mensen die volgens de nieuwe normen ‘geslaagd’ zijn in het leven. Lees: mensen met een hypotheek, twee auto’s, een grote bek en een dikke bankrekening. De mensen die rechts stemmen, plukvee voor overheid en banken.

Beste mensen die rechts stemmen: ik gun u al uw verworvenheden van harte. Oprecht.

Aan de andere kant: Wie gaat er voor u zorgen als u in de problemen raakt? Rechts?

Dumbing down
Naarmate het gemiddelde opleidingsniveau in Nederland stijgt - tenminste het aantal mensen met een wetenschappelijke en hogere beroepsopleiding - lijkt de gemeenschapszin en het vertrouwen in het algemeen af te nemen. Blijkbaar leidt het tot een soort verkokering van zienswijze. Of, zoals Sander Schimmelpenninck het treffend verwoordt, het ‘dumbing down’ effect neemt toe. Met onze Minister President als lichtend voorbeeld, die een laagcultuur creëert waarin gewauwel en populistische uitspraken belangrijker zijn dan inhoud. Als u Rutte’s CV bekijkt, is er geen weldenkend mens die hem ooit zou aannemen. Een HRM-manager van Unilever, die de geschiedenis in zal gaan als kampioen kaalslag, de uitverkoopmanager, de lachende teflonman die betere donuts kan draaien dan Max Verstappen in zijn F1-bolide.

Deze verkokering van zienswijze is tevens indirect bewijs dat een hoger algemeen opleidingsniveau niets te maken heeft met intellect. Pardon hoor, professoren van Nederland, als ik u beledig. Blijkbaar is een wake up call noodzakelijk. Een wetenschappelijke opleiding leert de mens kennelijk niet meer zelf na te denken of onderzoek te doen. Sinds kwantiteit wordt verkozen boven kwaliteit, zijn de wetenschappelijke opleidingen aan enorme inflatie onderhevig. De gemeenschap leert voornamelijk zijn eigen hachje te redden, mee te kletsen met de algemeen gevestigde moraal en met voorgekookt gedachtengoed. Het druipt van de beboterde hoofden af. Alleen dan mogen we meedoen aan het spel dat welvaart heet.

Innovatie
Het onderwijs is dringend toe aan renovatie, vooral innovatie. Ik heb oprecht veel respect voor docenten. Die staan hun stinkende best te doen om onze kinderen dingen te leren. Laatst was ik getuige van een toespraak waarin een organisatieschema voor het onderwijs werd getoond. De huidige stand van het onderwijs is bizar slecht. Er is ondertussen zoveel omheen georganiseerd, dat mensen door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Belangenvertegenwoordigersclubjes, raden, adviesorganen, consultants, samenwerkingsverbanden, Passend Onderwijs, medezeggenschapsraden, Onderwijsinspectie. Iedere vier jaar nieuw beleid, om gestoord van te worden. De technische scholen, het speciale onderwijs, gewoon opgegaan in het reguliere onderwijs of de MBO’s. Zij zitten vervolgens met de handen in het haar. De overheid en minder regels? Apert onjuist. Ik kom terug op dit onderwerp. Net als op het onderwerp Gezondheidszorg en Geestelijke Gezondheidszorg.

Alternatieven
Als u straks in dat stemhokje staat, heeft u dan alternatieven voor rechts? Jazeker. Naast de drie eerder genoemde partijen heeft u keuze uit wel vierendertig andere partijen. De bekendere zoals CDA (kampioen integriteitsschendingen 2020 trouwens), PvdA, D66, Groen Links, SP, CU, Partij voor de Dieren, Denk, 50plus en SGP. De overige vierentwintig partijen kunt u alvast vinden op de bekende Stemwijzers. Die spelen in de peilingen - tot nu toe - geen rol van betekenis. Het grootste probleem bij alle politieke partijen, maar vooral die op links, is het ontbreken van een visie. Of het ontbreken van mensen met een visie. Terwijl die visie nu juist heel hard nodig is.

Verbinden, welzijn en welbevinden
Ons land is lid en onderdeel van de Europese Unie. Vooral economisch erg handig. Aan de andere kant is de EU een tandeloze, papieren tijger waar geen orde in te scheppen lijkt.

Nederland heeft mensen nodig, waarschijnlijk helaas politici, die juist richting geven, verbinden en welzijn bevorderen; politici die niet buigen voor de nimmer aflatende druk van de grote bedrijven. Vooral de Amerikaanse. Mensen die jongeren weer hoop en een blik op de toekomst kunnen bieden.

Politici die de pluriformiteit van de samenleving begrijpen en de samenleving daar op in kunnen richten. Mensen die één van de rijkere landen weer voorop laten lopen in vraagstukken zoals klimaat, onderwijs en gezondheidszorg. Niet terug naar het verleden, maar met de focus op een nieuwe samenleving die toekomstbestendig is. Bestuur dat niet alleen maar door economie wordt geleid, maar door welzijn en welbevinden. Bestuurders die het aandurven om innovatie te omarmen en daar waar nodig risico’s durven nemen. Al was het maar alleen om de groeiende kloven tussen arm en rijk, kansarm en kansrijk en die van wantrouwen en vertrouwen te verkleinen. Meer welzijn leidt ook naar een betere economie. Een samenleving die beter in zijn vel zit kan meer aan. Het moet radicaal anders.

Neem risico’s
Stem wijzer. Dat kan al, door niet op de zittende regeringspartijen te stemmen. Zo krijgen we meer van hetzelfde. Door andere partijen de kans te gunnen om de uitdaging van het regeren aan te gaan, geven we onszelf èn hen de kans om het anders te gaan doen.
Ik kan u helaas niet vertellen op wie ik ga stemmen. Maar zeker niet op de huidige coalitie. Qua personen heb ik wel een voorkeur. Er is een enkeling die ik in staat acht om verandering teweeg te brengen. Iemand die met een medemenselijke blik naar de wereld kijkt. Ook al is zij nu lid van de Haagse kliek die nu regeert. Een vrouw. Met een knipoog naar Nieuw Zeeland.

Stem wijzer. Smeed het ijzer. Voor nu én de toekomst.

Onno van Middelkoop

Quote

NOS politiek

e-Matching