NLMagazine Politiek & Maatschappij - De urgentie om de ruim 400.000 arbeidsmigranten uit de EU, die Nederland rijk is, fatsoenlijk te huisvesten is heel groot. De corona-crisis maakte overduidelijk dat met vijftien man wonen en slapen op een kleine kamer zonder keuken en sanitaire voorzieningen niet de oplossing is.
KAW-architecten wordt al sinds 2019 door partijen zoals gemeenten en uitzendbureaus in verschillende regio’s in Nederland gevraagd om ondersteuning te bieden bij het oplossen van het huisvestingsvraagstuk en andere problematiek die samenhangt met dit onderwerp zoals participatie, onderwijs en gezondheid. KAW zoekt daarbij zoals gewoonlijk naar koppelkansen en samenwerking met alle betrokkenen.
KAW richt zich enerzijds op duurzame huisvesting (goede huisvesting draagt bij aan gezonde werknemers en dat is in ieders belang; ook dat van de werkgever), maar ook op mogelijkheden voor de arbeidsmigrant om te participeren in woonbuurten, waarbij er aandacht is voor taalonderwijs en het wegwijs maken in de spelregels van de Nederlandse samenleving.
Daarbij wordt een verdeling gemaakt tussen short-stay and long-stay arbeidsmigranten; groepen die hele andere wensen hebben. KAW zoekt daarnaast naar koppelkansen door een nieuw te bouwen complex voor arbeidsmigranten waar mogelijk te combineren met andere doelgroepen zoals jongeren, spoedzoekers etc. Daarnaast beziet KAW in hoeverre een maatschappelijke (buurt-)voorziening onderdeel kan zijn van zo'n complex.
KAW en gemeente Waadhoeke
Een mooi voorbeeld is het werk dat KAW deed voor de gemeente Waadhoeke (Franeker en omstreken). Hier heeft KAW samen met alle betrokkenen, inclusief de werkgevers en de arbeidsmigranten zelf natuurlijk, beleid opgesteld voor de huisvesting van de arbeidsmigranten. Daarbij werd ook gezorgd voor draagvlak in de omgeving en samen naar de randvoorwaarden voor goede huisvesting gezocht. Inmiddels heeft het eerste succesvolle huisvestingsproject zich aangemeld. Daar hebben 48 arbeidsmigranten een goede plek met meerwaarde gevonden en dat met volle instemming van de lokale bevolking.
In Waadhoeke is verder afgesproken dat het ‘Stichting Normering Flexwerk-keurmerk’ (SNF) gehanteerd gaat worden. Alle betrokkenen hebben dit samen voorgesteld: dus niet alleen de gemeente, maar ook de uitzendorganisaties, werkgevers en omwonenden zelf. Daardoor wordt het geen papieren keurmerk, maar een praktische samenwerkingsafspraak. Daarnaast hebben de betrokken partijen besloten dat de stichting 100% van de woningen gaat controleren.
Uitzendbureau Hobij Veghel
Een ander aansprekend voorbeeld is de samenwerking met het vooruitstrevende uitzendbureau Hobij uit Veghel, dat voor veel arbeidsmigranten werk regelt, maar zich ook anderszins verantwoordelijk voelt. Hobij huurde KAW in om geschikte locaties te zoeken voor huisvesting in Oost-Brabant en Noord-Limburg. KAW legde contact met verschillende gemeenten, zette haar eigen databases in, selecteerde locaties en deed haalbaarheidsonderzoek naar deze locaties. Zo 'accommodeerde' KAW bijvoorbeeld het overleg tussen werkgever, uitzendbureau, huisvester en gemeente Gennep.
Het vraagstuk sluit aan bij het DNA van KAW (werken en denken vanuit mensenwensen). Daarnaast is het architecten- en adviesbureau uit Rotterdam/Groningen/Eindhoven sterk in de keten onderzoek, beleidsontwikkeling, woonprogramma’s, ontwerp (stedenbouwkundig en architectuur) en uitvoering.
Wellicht ten overvloede, maar voor alle zekerheid toch even vermeld: arbeidsmigranten vervullen een complementaire (en onmisbare) rol in de Nederlandse arbeidseconomie. Dat is ook een van de redenen waarom het kabinet besloot een ‘Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten’ op te richten onder leiding van Emile Roemer. Misschien ook goed om te melden dat de kennis over deze materie op lokaal niveau vaak ontbreekt.
Bas Goedvolk