Politiek & Maatschappij
Typography

Maatschappij & Technologie – In 1991 verscheen de eerste website die gebruik maakte van bouwstenen die we vandaag de dag nog steeds gebruiken zoals HTML en URL’s. De uitvinder van deze bouwstenen, de Britse natuurkundige Tim Berners-Lee, hoopte dat deze fundamenten een onafhankelijk en vrij toegankelijk communicatiekanaal mogelijk zouden maken en stelde zijn hersenspinsels gratis beschikbaar.

Inmiddels maken miljarden mensen dagelijks gebruik van het internet en heeft de COVID-19 pandemie de afgelopen maanden duidelijk gemaakt dat onze afhankelijkheid van het internet erg groot is; denk bijvoorbeeld aan onderwijs en online bestellingen.

Toch zijn er steeds meer geluiden die ook de nadelige kanten van het internet blootleggen; immers, de concentratie van macht bij Google, Facebook en Twitter bepaalt wat u wel of niet te zien krijgt. Bovendien maken deze Techreuzen dankbaar gebruik van alle data die wij hen verschaffen. Zij zetten die vervolgens in om zelf of via derden ons (koop)gedrag te beïnvloeden wat hen steeds meer kennis en geld verschaft om deze praktijken verder te perfectioneren. Niet zo gek dus dat er steeds meer geluiden opgaan om deze Techreuzen op te splitsen en strengere regelgeving toe te passen zodat onze privacy beter wordt beschermd.


Wat kunnen we er zelf aan doen?
Gelukkig zijn er legio alternatieven zoals lokale websites die je kunt raadplegen waar echt onafhankelijke journalistiek wordt bedreven zoals NLmagazines.com.Vaak zit daar geen winstbejag achter; er wordt geen misbruik gemaakt van je data en je krijgt lokale nieuwtjes aangereikt. Het enige commerciële aspect blijft beperkt tot een banner van een ondernemer die reclame maakt of een inschrijfformulier invult voor deelname aan een festival dat in de buurt wordt georganiseerd.


Hoe worden lokale websites aantrekkelijk voor bezoekers?  
De aantrekkelijkheid van iedere website wordt bepaald door de inhoud ervan, oftewel de content.Content bestaat uit tekst, gecombineerd met fotografie en/of video’s of infographics, zodat bezoekers een prettige gebruikerservaring krijgen. Ook de logische volgorde van je website moet kloppen. Dat klinkt weliswaar makkelijk, maar de praktijk is weerbarstig want ‘Je hebt geen tijd’, ‘je bent niet handig met een camera’ en ‘het plaatsen van al die content op je website iedere week is ook een hoop gedoe’.

Gelukkig zijn er specialisten die hier hun dagelijks werk van maken…

Wil je meer weten? Raadpleeg dan www.salesforcemanagement.nl

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching