Politiek & Maatschappij
Typography

Doneer je vuurwerkgeld aan spieronderzoek
NLMagazine Maatschappij - Duchenne Parent Project start deze week de actie ‘Knallen voor Spierballen’. De campagne spoort mensen aan om hun vuurwerkgeld dit jaar te doneren aan onderzoek naar Duchenne Spierdystrofie.

Onderzoek naar een genezing voor kinderen met deze fatale spierziekte is kostbaar. “Elke euro voor spieronderzoek is welkom”, zegt Elizabeth Vroom, oprichtster van het Duchenne Parent Project. Nederlanders gaven vorig jaar samen meer dan 77 miljoen euro uit aan vuurwerk, maar knalvuurwerk is dit jaar verboden.

Nederland heeft honderden patiënten met de ziekte Duchenne Spierdystrofie. Bij kinderen met deze ziekte breken de spieren langzaam af omdat ze een eiwit missen dat zorgt voor stevigheid van spiercellen. “We willen mensen die normaal knalvuurwerk kopen, dit jaar uitdagen om het geld dat ze overhouden te investeren in onderzoek naar deze ziekte”, zegt Vroom. “Duchenners zitten sinds het begin van de coronacrisis in zelfisolatie omdat zij meer risico lopen door hun kwetsbare gezondheid. Immers, voor de ademhaling zijn spieren nodig en je hart is ook een spier.”

 

 

Onderzoek naar medicijn
Er is veel onderzoek nodig om een geneesmiddel te ontwikkelen waardoor de levensverwachting van iedereen met Duchenne Spierdystrofie verbetert. Dankzij evenementen en sponsoracties geeft het Duchenne Parent Project al jaren financiële ondersteuning aan ruim 200 onderzoeken naar medicijnen. Door de coronacrisis kunnen die evenementen niet meer plaatsvinden.


Kennis over Duchenne
Wereldwijd wordt één op de 5.000 jongens geboren met Duchenne Spierdystrofie. Hun ouders willen het onderzoek naar een geneesmiddel versnellen en de behandeling verbeteren. Zij doen dit niet alleen door het sponsoren van onderzoek, maar ook door artsen en onderzoekers internationaal bij elkaar te brengen en kennis te delen.


Wilt u meer weten? Ga dan naar https://knallenvoorspierballen.nl

Fotograaf: Ruben Eshuis

Greenchoice

Quote

NOS politiek

e-Matching