25
Mon, Nov

Politiek & Maatschappij
Typography

NLMagazine Poltiek & Maatschappij - Volgens de jaarlijkse steekproef van Vereniging Eigen Huis (VEH) gaat de afvalstoffenheffing weer fors omhoog in 2021. De onderlinge verschillen in de onroerendezaakbelasting (ozb) tussen gemeenten blijven onverminderd groot. Inwoners gaan soms ruim 20 procent meer betalen.

Gemiddeld valt de stijging van de ozb volgend jaar mee. Maar als er onvoldoende aanvullend budget beschikbaar komt voor het sociaal domein, verwacht de VEH dat deze alsnog omhoogschiet.

Huiseigenaren betalen in 2021 gemiddeld zo’n € 820 aan onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Dat is 4,1 procent meer dan dit jaar. Een huishouden betaalt dit jaar gemiddeld 9,6 procent meer aan afvalstoffenheffing en volgend jaar gaat deze heffing opnieuw met 7,5 procent omhoog. In 35 gemeenten is de stijging meer dan 10 procent.
Uitschieters zijn de gemeente Oss met ruim 38 procent hogere afvalstoffenheffing, gevolgd door Urk en Bunschoten met 30 procent of meer. De heffing daalt in 11 gemeenten, met 20 procent het meest in Arnhem, gevolgd door Midden-Drenthe met 12,6 procent.

Stijging ozb
De ozb stijgt met gemiddeld 3,2 procent. Gemiddeld valt de stijging van de ozb volgens de VEH nog mee, al zijn er net als ieder jaar weer uitschieters in gemeenten. In negen gemeenten gaat de ozb op het eigen huis met meer dan 10 procent omhoog. In Bergen op Zoom met ruim 27 procent en ook Hellevoetsluis en Middelburg melden stijgingen van meer dan 20 procent. Er zijn ook 16 gemeenten die de ozb volgend jaar verlagen, in Beverwijk is de daling met bijna 6 procent het grootst.

De jaarlijkse toename van de ozb ruim boven inflatie lijkt volgens VEH de nieuwe realiteit te zijn. ‘Als de minister gemeenten niet steunt met meer geld voor maatschappelijke zorgtaken, dan kan het bijna niet anders dan dat deze belasting volgend jaar omhoogschiet’, aldus Karsten Klein, directeur belangenbehartiging.


Tekorten sociaal domein
De tekorten bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de jeugdzorg lopen sterk op. De kosten voor brede maatschappelijke voorzieningen worden daardoor eenzijdig betaald door mensen met een eigen huis, aldus VEH. In een petitie roept de vereniging het kabinet op om gemeenten voor deze taken beter te compenseren.

Eind dit jaar besluit minister Ollongren van Binnenlandse Zaken of er extra geld beschikbaar komt voor het sociaal domein. ‘Hierdoor lijken gemeenten nu nog een slag om de arm te houden bij het vaststellen van de ozb voor volgend jaar.’ Indien er geen of onvoldoende aanvullend budget beschikbaar komt verwacht de VEH de jaren daarna alsnog een forse stijging van de ozb.


Onderzoek VEH
Vereniging Eigen Huis doet jaarlijks tweemaal onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten. De steekproef naar de ontwikkeling van de woonlasten werd in november onder 112 gemeenten gehouden. Begin maart 2021 publiceert de vereniging het overzicht van de woonlasten in alle gemeenten.


Bron Gemeente nu Laura Wennekes

Quote

NOS politiek

e-Matching